Introducerea în serviciu a rachetei intercontinentale de tip Bulava, care se confruntă cu probleme, ar putea cauza mai multe probleme decât poate să soluţioneze, au declarat luni pentru Kommersant experţi ruşi punând în discuţie „înţelepciunea” mişcării, relatează RIA Novosti în pagina online, potrivit Mediafax.
Primul adjunct al ministrului rus al Apărării Aleksandr Suhorukov anunţa duminică faptul că există un decret prezidenţial privind începerea operării acestui tip de rachetă balistică şi că acesta este pregătit pentru a fi semnat.
Însă, în opinia unui analist militar, Viktor Baraneţ, ar fi o mişcare „nesăbuită” şi „periculoasă” , având în vedere că sistemul este „subdezvoltat”. „În starea actuală, rachetele (SLBM de tip Bulava) ar putea fi chiar mai periculoase pentru Marina (rusă) decât pentru o marină ianmică”, a declarat el.
Pe de altă parte, preşedintele rus Dmitri Medvedev declara la sfârşitul lui decembrie că testele rachetelor de tip Bulava au fost finalizate şi că acestea urmează să fe introduse în serviciul Marinei ruse.
Rusia a efectuat cu succes ultimele două teste ale acestui tip rachetă pe 23 decembrie. Numai 11 din cele 18 sau 19 teste ale acestui tip de rachetă, care se confruntă cu probleme, au fost declarate în mod oficial un succes. De asemenea, unii analişti au sugerat că, în realitate, numărul eşecurilor este considerabil mai mare. Un expert militar rus, Pavel Felgenhauer, a declarat că, din primele 12 teste, doar unul a fost un succes „în întregime”.
În pofida unor eşecuri anterioare, cauzate potrivit versiunii oficiale de defecte de producţie, militarii ruşi au insistat că nu există o alternativă la racheta de tip Bulava. Clasificată NATO ca SS-NX-30 şi dezvoltată din 1998 de Institutul de Tehnologie Termică din Moscova, racheta poate transporta până la 10 ogive nucleare de tip MIRV şi are o rază de acţiune de peste 8.000 de kilometri. Ea este destinată echipării submarinelor nucleare din clasa Borey.