Rolul de tatic apare in imaginatia multor tineri, care se gandesc cel mai adesea cu teama la aceasta ipostaza. Insa, utilizarea excesiva a laptopului poate bloca definitiv calea catre implinirea acestui vis – sustin cercetatorii americani, care au realizat recent un studiu pe aceasta tema la Loyola University Health System.
"Caldura generata de un laptop are un impact extrem de distructiv asupra productiei de sperma si afecteaza ireversibil calitatea acesteia" – sustine dr Suzanne Kavic, directorul departamentului de obstretica-ginecologie la universitatea americana din Chicago. Ea a prezentat o lista de recomandari pentru evitarea infertilitatii masculine, inclusiv in cazul utilizarii excesive a laptop-urilor:
– evitarea tuburilor incinse de la computerele portabile
– folosirea boxerilor ca lenjerie intima
– abtinerea de la ejaculari frecvente
– practicarea zilnica a unor exercitii fizice
– evitarea expunerii la noxe (radiatii, compusi chimici sau solventi)
– alimentatie sanatoasa si echilibrata
– consumarea unor suplimente nutritive sau multivitamine
– evitarea fluctuatiilor frecvente de greutate corporala
– somn suficient (8 ore pe noapte)
– hidratare adecvata in functie de sezon si limitarea consumului de cofeinta (nu mai mult de 2 cesti de cafea pe zi)
– renuntarea la fumat
– evitarea consumului de substante psihoactive si alcool
– practicarea unor tehnici de reducere a stresului
Intr-un studiu anterior efectuat pe 29 de voluntari sanatosi, intre 21 si 35 de ani, specialistii au recomandat limitarea timpului pe care il petrec cu laptopul pe genunchi. Cercetatorii au efectuat o serie de masuratori ale temperaturii scrotului voluntarilor in timp ce foloseau un laptop, pe genunchi. Acest mod de utilizare mareste temperatura testiculelor cu aproape 3 grade Celsius, dupa mai multe ore. Studiile anterioare au demonstrat o legatura intre cresterea temperaturii testiculelor si anormalitati in procesul de spermatogeneza.
Conform statisticilor la nivel mondial, 40% dintre cazurilor de infertilitate in cuplu sunt atribuite barbatilor. Infertilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Conform specialistilor, calitatea spermei este afectata si de ranirea sau defecte ale organelor sexuale, contractarea unor boli cu transmitere sexuala, prostatitele (infectii sau inflamatii ale prostatei), aparitia unor boli hormonale sau disfunctii erectile. "Si consumul unor anumite medicamente afecteaza fertilitatea masculina "- a precizat dr. Suzanne Kavic, care a exemplificat prin tratamentele impotriva depresiei si hipertensiunii arteriale, medicamente ce au anumite efecte adverse, de regula reversibile, cum ar fi scaderea libidoului sau impotenta.