2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialUrsii au navalit iar la bursa

Ursii au navalit iar la bursa

» Joi, indicii BET si BET-FI au atins noi minime si au strapuns pragurile de suport care rezistasera la corectiile anterioare.

» Daca va ganditi sa cumparati, intrati in trepte, chiar daca multe titluri va fac acum cu ochiul. Trendul negativ nu dispare cu una cu doua.

» Indicii bursieri din Statele Unite se tin cel mai bine dupa furtuna subprime, pietele europene fiind mai afectate, desi economiile locale traverseaza dificultati incomparabil mai mici.

Paradoxul face ca indicii americani sa fi scazut mai putin de la inceputul anului decat cei europeni, desi sursa raului nu vine de pe batranul continent. Astfel, DAX-ul german pierdea la inceputul saptamanii 23%, CAC40 era in scadere de la inceputul anului cu 21%, iar indicele londonez, FTSE100, se ieftinise, la randul sau, cu 16%. In acelasi timp, in 2008 indicele DJIA scapase cu numai 9,7% scadere, S&P500 se corectase cu 13%, doar Nasdaq avea o corectie de 19%. Cu alte cuvinte, pe piata unde a aparut criza subprime si unde primele falimente au bulversat investitorii, scaderile sunt aproape "decente".

E adevarat, s-au servit oportun mai multe calmante la nivel institutional, utilizandu-se parghia dobanzilor si injectiile de lichiditate. Totusi, intre o scadere de mai putin de 10 procente in cazul DJIA, indicele ce cuprinde cele mai bine capitalizate blue-chips-uri americane, si corectiile pietelor emergente din ECE sau cei 24-29% pentru indicii din Romania, distanta pare cam mare. In definitiv, n-am auzit de dificultati in sectorul financiar din regiune cauzat de expunerea pe segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc din SUA, nici de brokeri inghititi de concurenta la un pret pe actiune mai mic de 80 de ori decat cotatia din urma cu un an (vezi cazul Bear Stearns si JP Morgan Chase). Iar cresterea economica se mentine inca solida, spre deosebire de PIB-ul american, ce poate deveni chiar negativ dupa primul trimestru din 2008. E adevarat, inca actiunile listate la BVB par mai scumpe decat cele listate la Praga sau Varsovia (PER mediu de 18, fata de 13-14), totusi scaderea nediferentiata a emitentilor listati pe piata autohtona pare exagerata.

Noi n-am vazut prea multe rapoarte de analiza ale unor case mari de brokeraj care sa dea "sell" pe actiunile romanesti, ba pana prin august-septembrie era chiar o avalansa de recomandari de cumparare. Din pacate, lipsa unor bani noi in piata face ca preturile sa se mentina reduse, in ciuda atractivitatii indicatorilor bursieri pentru anumite titluri. De pilda, miercuri, dupa un avans consistent in deschidere, motivat de aprecierea cu 3,5-4% a indicilor din SUA cu o seara in urma, bursa autohtona a facut repede pasul inapoi, iar rosul a redevenit culoarea dominanta.
Daca va ganditi sa cumparati, intrati in trepte, chiar daca multe titluri va fac acum cu ochiul. Trendul negativ nu dispare cu una cu doua. Este un avertisment serios pentru cei care se gandesc sa intre masiv la cumparare in aceste momente, riscurile sa fie indusi in eroare de un "bear market rally" (o revenire agresiva pe un trend general de scadere) fiind destul de mari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă