Unul dintre inculpatii din dosarul Electrica Banat, care se sustragea, din luna mai 2005, urmaririi penale a fost prins la Galati si apoi transportat la Timisoara, pentru audieri. Pe numele urmaritului a fost emis de Tribunalul Timis, anul trecut, un mandat de arestare in lipsa, la cererea DNA Timisoara.
Urmarit general, Ioan Spiridon este acuzat de procurorii DNA Timisoara ca, in calitate de administrator de firma, a comis infractiunile de dare de mita si concurenta neloiala, in forma continuata. Potrivit Inspectoratului de Politie Timis, in urma colaborarii dintre politistii din Timis si Galati, Ioan Spiridon a fost prins la sfarsitul saptamanii trecute si dus apoi, sub escorta, la Timisoara. El a fost prezentat instantei, pentru confirmarea mandatului de arestare preventiva pentru 29 de zile, emis pe numele sau la momentul finalizarii de catre procurorii DNA Timisoara a urmaririi penale in intregul dosar. Pe numele lui Ion Spiridon a fost inceputa urmarirea penala la scurt timp dupa inceperea primelor arestari din lotul Electrica.
In luna mai 2005, procurorii DNA Timisoara precizau ca, in continuarea actelor de urmarire penala efectuate in dosarul privind prejudicierea bugetului de stat prin fapte de coruptie savarsite de conducerea Societatii Electrica (FDFEE) si Societatii de Intretinere Servicii Energetice Electrice Banat (SISEE), procurorii Serviciului Teritorial Anticoruptie Timisoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore in cazul a cinci inculpati: Gabriela Gostinar – referent la Administratia Finantelor Publice sector 2 Bucuresti; Emanuel Soroiu – comisar la Garda Financiara Centrala; Calin Vasile, Gheorghe Dumitru si Ioan Spiridon – oameni de afaceri. Potrivit acuzarii, la inceputul lunii ianuarie 2003, Calin Vasile, Ioan Spiridon, precum si alti administratori de firme din Bucuresti si din judetele Cluj si Arges s-au asociat pentru comercializarea la preturi supraevaluate a unor produse electrice contrafacute, pentru a incasa preferential contravaloarea acestora, prin coruperea functionarilor din conducerea celor doua societati din Banat. Pentru a accepta achizitionarea unor astfel de produse in conditiile impuse de comercianti, functionarii de stat au primit foloase materiale necuvenite constand in sume de bani si autoturisme de lux in valoare totala de aproximativ cinci miliarde de lei vechi.
Procurorii anticoruptie sustin ca au indicii si date certe ca inculpatii Calin Vasile, Gheorghe Dumitru si Ioan Spiridon s-au ascuns pentru a se sustrage urmaririi penale, toti trei intelegandu-se sa nu se prezinte la audieri, desi au fost citati in mod legal. Exista, de asemenea, informatii – mai sustin procurorii DNA Timisoara – ca inculpatii au savarsit noi infractiuni, drept pentru care anchetatorii au solicitat emiterea unor mandate de arestare in lipsa, cei trei fiind dati in urmarire. Mandatele au fost confirmate de magistratii Tribunalului Timis.