31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialUribe, 91% popularitate dupa eliberarea lui Betancourt

Uribe, 91% popularitate dupa eliberarea lui Betancourt

Dupa salvarea ostaticei Ingrid Betancourt popularitatea presedintelui columbian Alvaro Uribe a urcat pana peste 90% lucru care i-ar aduce cu usurinta un al treilea mandat in functie.

Potrivit unui sondat Ipsos-Napoleon Franco comandat de cotidianul El Espectador, 79% dintre cei chestionati l-ar vota pe liderul conservator, cu 10% mai mult decat intr-un sondaj anterior, realizat cu o zi inainte de operatiunea de salvare a lui Betancourt si a altor 14 ostatici, informeaza AFP consultata de ziare.com.

Popularitatea lui Uribe s-a stabilit la 91%, fata de 73% anterior, potrivit sondajului efectuat pe un esantion de 1.204 persoane, cu o marja de eroare de 2,9%.

Cei 15, rapiti in urma cu ani de zile, au fost eliberati miercuri in urma unei operatiuni lipsita de varsare de sange, desfasurata de armata si serviciile de informatii columbiene.

Uribe, ales in 2002 si reales in 2006 in urma unei modificari constitutionale care i-a permis sa candideze pentru un al doilea mandat consecutiv, a lasat deschisa posibilitatea unei alte modificari a
Constitutiei pentru a putea candida pentru a treia oara.

Luna trecuta, Curtea Suprema a decis ca un fost deputat a fost mituit pentru a sustine primul amendament pentru realegerea presedintelui.
Uribe a reactionat cerand repetarea votului din 2006 pentru amendarea Constitutiei, pentru a-si confirma mandatul.

Eliberarea ostaticilor este considerata un mare succes pentru Uribe si armata columbiana, desi unele surse au afirmat ca s-a platit rascumparare, iar operatiunea a fost inscenata ulterior de dragul prestigiului.

"Serviciile militare de informatii columbiene sunt convinse ca persoanele infiltrate nu vor fi identificate, pentru ca ocupa pozitii foarte importante" in interiorul gherilei, a spus Alvaro Valencia, general in retragere si instructorul actualului sef al Statelului Major columbian, Freddy Padilla.

El mai spune ca eliberarea lui Betancourt "a fost o lovitura foarte severa care a fragilizat si mai mult FARC", dar nu poate prevedea reactia noului lider al paramilitarilor, Alfonso Cano.

O sursa elvetiana afirma insa vineri ca FARC ar fi primit 20 de milioane de dolari pentru a elibera ostaticii si ca operatiunea de eliberare a fost inscenata ulterior.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă