34.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialUPDATE.Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, arestat pentru corupţie. Baciu, demis de...

UPDATE.Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, arestat pentru corupţie. Baciu, demis de premierul Boc

Update: Premierul Emil Boc l-a demis, astăzi, din funcţie pe Remus Virgil Baciu, vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), arestat preventiv într-un dosar de corupţie, relatează Mediafax.

Guvernul mai precizează, într-un comunicat, că Remus Virgil Baciu a fost numit în funcţie prin decizia primului-ministru nr. 352 din 23 mai 2005, de către Călin Popescu-Tăriceanu.

Decizia de eliberare din funcţie va fi publicată luni în Monitorul Oficial.

 

Vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANPR), Remus Virgil Baciu, a fost arestat pentru 29 zile de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru trafic de influenţă, relatează Mediafax.

Baciu ar fi primit peste 400.000 de lei în schimbul urgentării soluţionării anumitor dosare de despăgubire a unor foşti proprietari de imobile naţionalizate.

Remus Virgil Baciu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), cu rang de subsecretar de stat, a fost arestat pentru pentru trafic de influenţă, iar Camelia Teodora Andruşenco, persoană fără calitate specială, a fost arestată pentru complicitate la trafic de influenţă, potrivit procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În perioada iunie-august 2011, Remus Virgil Baciu, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), cu rang de subsecretar de stat, a pretins, prin intermediul Cameliei Teodora Andruşenco, de la patru persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989) o sumă de bani reprezentând aproximativ 15 la sută din valoarea despăgubirilor acordate de către ANRP, pentru a face demersuri în sensul urgentării soluţionării dosarelor de despăgubiri şi remiterii despăgubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea, potrivit DNA.

Valoarea terenului asupra căruia persoanele obţinuseră drept de proprietate, cu suprafaţă de 7.180 metri pătraţi, situat în municipiul Bucureşti, a fost stabilită la suma de 36.589.160 lei (echivalentul a 10.482.800 de euro), iar, prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din ianuarie 2007, se aprobase plata către titulari a sumei menţionate.

Concret, în cursul lunii august, Remus Virgil Baciu a primit, prin intermediul inculpatei Andruşenco Camelia Teodora, suma de aproximativ 400.000 lei de la Androne Elisabeta, iar în ziua de 8 august 2011, suma de aproximativ de 450.000 lei de la Stan Valeria, în scopul menţionat.

De asemenea, în cursul zilei de 24 august 2011, Andruşenco Camelia Teodora a primit de la Albu Elena şi Vişan Petra, prin intermediul celei din urmă, suma totală de 927.000 lei.

În ziua de 26 august 2011, Andruşenco Camelia Teodora s-a întâlnit cu Baciu Remus Virgil, căruia i-a remis, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, suma de 400.900 lei provenită din cei 927.000 lei primiţi de coinculpată în împrejurările prezentate mai sus, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Lui Baciu Remus Virgil şi Andruşenco Camelia Teodora li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar sâmbătă, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora. Ieri, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpaţi pentru 29 de zile.

În cauză se efectuează cercetări şi faţă de Albu Elena, Vişan Petra, Androne Elisabeta şi Stan Valeria, pentru cumpărare de influenţă.

Procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Jandarmeriei Române.

Într-un alt dosar, Remus Virgil Baciu a fost trimis in judecată într-un alt dosar pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în 19 octombrie 2007.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă