1.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialUPDATE.Tragedie la Jucu: 2200 de angajaţi de la fabrica Nokia vor fi...

UPDATE.Tragedie la Jucu: 2200 de angajaţi de la fabrica Nokia vor fi concediaţi. Preşedintele grupului: Vom căuta investitori interesaţi de fabrică

Update: Nokia va căuta potenţiali investitori interesaţi de fabrica de la Jucu, cu intenţia de a vinde această unitate către o altă companie, a declarat, astăzi, preşedintele grupului finlandez, relatează Mediafax.

Stephen Elop a precizat că, în acest interval, la fabrica de la Jucu vor fi păstraţi doar angajaţii serviciului de vânzări, restul personalului urmând să fie disponibilizat.

Preşedintele Nokia a explicat decizia companiei de a se retrage din România prin faptul că majoritatea consumatorilor s-au orientat în ultimul timp spre aparatele tip smartphone.

“Nokia încearcă să se mişte mai repede decât piaţa”, a spus Elop.

El a arătat totodată că a avut discuţii în ultimele 12-18 ore cu Guvernul de la Bucureşti, anunţând oficialii despre decizia Nokia de a pleca din România.

 

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez, informează Mediafax.

Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, regretă închiderea fabricii Nokia şi spune că această decizie va afecta bugetul local al comunei, în condiţiile în care se încasau “din taxe şi impozite câteva milioane de lei pe an”.

Dorel Pojar a declarat că speră ca închiderea fabricii Nokia să nu fie “definitivă”.

“Îmi pare rău că se va închide Nokia, regret această decizie şi totuşi mai sper să nu fie una definitivă. Plecarea Nokia afectează bugetul local al comunei Jucu, în condiţiile în care încasam din taxe şi impozite câteva milioane de lei pe an”, a spus Pojar.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

“Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate”, se spune într-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.

Decizia face parte dintr-un pachet de măsuri suplimentare de aliniere a forţei de muncă şi a operaţiunilor.

“Închiderea fabricii de la Cluj şi ajustările aduse lanţului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajaţi asupra forţei de muncă”, se spune în comunicat.

De asemenea, grupul va renunţa la alţi 1.300 de angajaţi din cadrul diviziei Location & Commerce.

Concedierile se adaugă la disponibilizările a 6.000 de angajaţi anunţate în aprilie, se mai arată în comunicat.

Măsura se încadrează în strategia companiei şi are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza şi simplifica structura grupului, se spune în comunicat.

Nokia a pus sub evaluare şi operaţiunile din Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) şi Reynosa (Mexic). Aceste fabrici vor continua să producă pentru pieţele din Europa şi America de Nord, însă grupul intenţionează să le reorienteze treptat către software şi personalizarea pachetelor de vânzări. Măsurile vor afecta forţa de muncă de la cele trei fabrici începând de anul viitor.

Compania avea la sfârşitul lunii iunie peste 138.000 de angajaţi la nivel global, faţă de circa 130.000 la sfârşitul anului trecut.

 

Cele mai citite

Încă puțin și ajunge și în România! Când va fi disponibilă aplicația Threads

Aplicația Threads a fost lansată în SUA și în Marea Britanie, iar în curând va ajunge și în Europa. Aplicația Threads urmează să devină...

Actorul Ryan O’Neal a murit

Ryan O'Neal, celebru pentru interpretarea sa în „Love Story”, s-a stins la vârsta de 82 de ani, conform declarației făcute vineri de către fiul...
00:00:42

VIDEO. Incendiu într-un spital din Italia. Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața

Trei persoane au fost ucise în urma unui incendiu care a cuprins în timpul nopții un spital din orașul Tivoli, în apropiere de Roma,...
Ultima oră
Pe aceeași temă