UPDATE: Forţele de ordine din Istanbul au intervenit, marţi seară, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă şi au încercat să evacueze Piaţa Taksim, unde se aflau mii de manifestanţi.
Laurenţiu Diaconu Colintineanu, corespondent RFI, a povestit situaţia din Istanbul în direct la Realitatea TV:
„Da, ăsta e un element de noutate, atacul cu gaze lacrimogene în Parcul Gezi. În urmă cu câteva minute am aflat de la un coleg jurnalist blocat într-un hotel din Piaţa Taksim, că se trage cu gaze lacrimogene
Poţi avansa împreună cu protestatarii până la forţele de ordine. Până când vine gazul lacrimogen. Până ieri poliţiştii erau foarte atenţi cu jurnaliştii, când eram în linia cartuşelor de gaz lacrimogen ne făceau semn să ne dăm mai departe.
Sunt zeci de mii de oameni aici, toate categoriile de vârstă, de la pensionari până la copii de 6 luni, aduşi de părinţi. Ei spun cam acelaşi lucru: „Vrem ca Turcia să rămână o ţară democratică şi liberă şi nu vrem să se transforme într-o ţară cu o evidentă tentă islamică”.
Văd rezistenţa protestatarilor, văd dârzenia lor, dar nu văd o soluţionare bună pentru aceştia. Erdogan nu va ceda, pentru că asta ar însemna sinucidere politică pentru el.
Nu am reuşit să trec de barajele puse de Poliţie. Forţele de ordine trag în plan orizontal. Am văzut azi un protestatar care a primit un asemenea proiectil direct în faţă. Numărul răniţilor a crescut simţitor azi. E o mişcare foarte fluidă, în care manifestanţii au impresia că ei câştigă 100 m teren, apoi vin o grămadă de gaze fumigene. Acum sunt 40-50.000 de oameni în centrul Istanbulului şi câteva mii de poliţişti”.
_ _ _ _ _
Un incendiu declanşat de artificii utilizate de protestatari a izbucnit în Piaţa Taksim din Istanbul, în cursul intervenţiei forţelor de ordine, relatează CNN, conform Mediafax.
Protestarii au început să utilizeze petarde imediat după intervenţia forţelor de ordine cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.
În prezent, mii de manifestanţi rămân în Piaţa Taksim din Istanbul, deşi poliţia reuşise să îi disperseze.
Premierul Recep Tayyip Erdogan avertizase acum câteva ore că Guvernul nu va mai da dovadă de niciun fel de „toleranţă” faţă de manifestanţii care cer demisia sa.
„Se spune că premierul este prea dur. Dar ce putem face, putem sta în genunchi în faţa acestor oameni? Dacă numiţi această atitudine dură, îmi pare rău, dar acest Tayyip Erdogan nu se va schimba”, a declarat premierul.
Poliţia, având vehicule blindate, a pătruns în Piaţa Taksim, utilizând gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Baricadele au fost demolate cu buldozere, dar sute de manifestanţi rămân în zonă, fiind implicaţi în confruntări cu forţele de ordine.
Bilanţul violenţelor care durează de două săptămâni în Turcia a ajuns la patru morţi şi peste 2.000 de răniţi. Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. În urmă cu două săptămâni, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 – 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.