-0 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialUPDATE: Rezultatele finale în Moldova: Câştiga comunistul Igor Dodon. Al doilea scrutin...

UPDATE: Rezultatele finale în Moldova: Câştiga comunistul Igor Dodon. Al doilea scrutin va fi pe 19 iunie

Update: Rezultate finale: Candidatul comunist la primăria Chişinău, Igor Dodon, a câştigat alegerile cu 48,07 la sută din voturi, în faţa primarului în exerciţiu, Dorin Chirtoacă care aa obţinut 46,51 la sută dintre cetăţenii capitalei, a anunţat marţi Comisia Electorală Centrală, după numărarea tuturor voturilor.

Aşa cum se preconizase, cei doi candidaţi se vor înfrunta într-un al doilea tur de scrutin.

UPDATE: Primarul capitalei R. Moldova se va alege aproape sigur în turul doi, care va fi organizat la 19 iunie şi la care vor participa candidatul comuniştilor, Igor Dodon, şi actualul edil, liberalul Dorin Chirtoacă, potrivit NewsIn.

Situaţia anunţată de Comisia Electorală Centrală marţi la ora 12.15, după numărarea a 99,33% din voturile exprimate în circumscripţiile municipiului Chişinău, arăta că Igor Dodon, candidatul Partidului Comuniştilor pentru funcţia de primar al Capitalei, a primit 48,07% din voturi, în timp ce actualul edil de la Chişinău, liberalul Dorin Chirtoacă, are 46,53% din sufragii.

UPDATE: Comisia Electorală Centrală prezintă datele votului. Instituţia anunţă că are în prezent procesate 92.67% din numărul total de voturi/procese verbale (inclusiv suburbiile) pentru tot mun. Chişinău. Potrivit rezultatelor Igor Dodon ar acumula – 49,43%, Dorin Chirtoacă – 45,54%,  informează unimedia.md.

Consiliul Municipal Chişinău, 92,67% voturi procesate: PCRM – 47,44%, PL – 31,24%, PLDM – 13,48%, PD – 2,97%.

Numărătoarea paralelă a asociaţiei Promo-Lex arată că primarul Capitalei va fi ales din turul doi. Astfel, potrivit rezultatelor colectate în toate secţiile de votare din Chişinău, niciunul dintre candidaţi nu obţine peste 50 la sută din voturi. Igor Dodon ar obţine 48,35% din voturile alegătorilor, iar Dorin Chirtoacă – 46,76 la sută.

UPDATE: Candidatul comunist la Primăria Chişinăului, Igor Dodon, are 52,22 la sută din sufragii, după numărarea a 79,67 la sută din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, liberalul Dorin Chirtoacă, are 43,48 de procente, potrivit rezultatelor publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

Potrivit unui comunicat anterior, postat pe site-ul Comisiei Electorale Centrale după numărarea a 52 la sută din voturi, Dodon avea 51,35 la sută din voturi, iar Chirtoacă 44,32 la sută.

După numărarea a 79,67 la sută din voturile pentru Consiliul municipal Chişinău, Partidul Comuniştilor (PCRM) obţine 50,10 la sută, Partidul Liberal (PL) 29,71 la sută, Partidul Liberal Democrat (PLDM) 12,74 la sută, iar Partidul Democrat (PDM) 2,69 la sută.

UPDATE: Comunistul Igor Dodon continuă să conducă în cursa pentru Primăria Chişinăului cu 51,50% din voturi, însă liberalul Dorin Chirtoacă reduce din diferenţă, având 44,14% din sufragii, arată Comisia Electorală Centrală după procesarea a 50% din opţiunile exprimate pentru tot muncipiul Chişinău.

În ceea ce priveşte Consiliul Municipal Chişinău, după numărarea a 48% din voturi, PCRM are 49,93%, PL – 29,72%, PLDM – 13,07%, PD – 2,76%, adică îşi menţine practic majoritatea de 27 de locuri.

Comunistul Igor Dodon a obţinut 51,59% din voturi în cursa pentru Primăria Chişinăului, în timp ce liberalul Dorin Chirtoacă are 43,89% din sufragii, anunţase Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 43,33% din totalul opţiunilor exprimate pentru muncipiul Chişinău.

UPDATE Voturile din suburbii ar putea schimba situaţia anunţată pentru Primăria Chişinău

 Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a arătat luni dimineaţă că voturile din suburbiile municipiului Chişinău pot conta până la o pătrime din totalul voturilor exprimate pentru alegerea primarului,subliniind că există neînţelegeri cu privire la anunţul numărării a 99% din voturi.

UPDATE: Comisia Electorală Centrală contestă informaţiile prezentate luni dimineaţă de Consiliul Electoral din Chişinău, afirmând că până în prezent au fost procesate doar 43 la sută din voturi, nu 99 la sută cum anunţase anterior biroul electoral din capitala R.Moldova, relatează PRO TV Chişinău.

UPDATE: Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a exprimat dubii, luni dimineaţă, în legătură cu posibilitatea de a fi fost numărate 99% din procesele verbale ale circumscripţiilor din Chişinău, informează UNIMEDIA.

Ciocan a menţionat că în scurt timp va organiza o conferinţă de presă şi va oferi mai multe detalii. Potrivit oficialului, urmează ca membrii Biroului Electoral Chişinău să ajungă la muncă în câteva ore şi să explice cum au reuşit să ajungă la procesarea a 99% din voturi fără cele din suburbii.

UPDATE: Comuniştii din R. Moldova au obţinut duminică o victorie surprinzătoare, reuşind să câştige pentru prima dată alegerile pentru Primăria Chişinău, acesta fiind primul lor succes electoral asupra partidelor proeuropene, după aproape doi ani de când au fost îndepărtaţi de la putere.

Candidatul Partidului Comuniştilor, Igor Dodon, a câştigat din primul tur, duminică, alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului, obţinând 52% din voturi, arată rezultatele oficiale, după numărarea a 99% dintre buletinele de vot.

Actualul primar al Chişinăului, liberal Chirtoacă, pe care exit-pollul îl dădea câştigător din primul tur de scrutin, a acumulat doar 43% din voturi, în timp ce Valentina Buliga, reprezentantă a Partidului Democrat, are 2% din sufragii. Ceilalţi zece candidaţi au obţinut sub un punct procentual fiecare.

În ceea ce priveşte Consiliul Municipal, alianţa prooccidentală aflată la guvernare a pierdut şi aici. După numărarea a 90% din voturi, comuniştii au 27 de locuri (49,9% din sufragii), urmaţi de liberali cu 16 locuri (29,8%), PLDM – 7 locuri (12,8%) şi PD – un loc (2,7%).

UPDATE: Rezultatul final al exit-poll-ului indică un avans şi mai mare pentru Chirtoacă

Liberalul Dorin Chirtoacă ar câştiga din primul tur Primăria Chişinăului, cu 53,1% din voturi, în timp ce comunistul Igor Dodon ar fi obţinut doar 40,9%, arată rezultatele finale ale exit-poll-ului realizat la comanda Publika, potrivit NewsIn..

UPDATE: Filat aşteaptă mulţumiri de la liberali pentru rezultatul lui Chirtoacă

Sper că cei de la Partidul Liberal o să vină să ne mulţumească pentru acest rezultat, a declarat preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, după ce rezultatele exit-poll-ului au arătat că liberalul Dorin Chirtoacă a câştigat din primul tur alegerile pentru Primăria Chişinăului, potrivit NewsIn.

Declaraţia intervine în condiţiile în care Partidul Liberal Democrat, formaţiunea premierului Vlad Filat, şi-a retras candidatul desemnat din cursa pentru primăria Chişinăului – Victor Bodiu – în favoarea liberalului Dorin Chirtoacă. Experţii au apreciat însă că decizia PLDM a fost determinată şi de popularitatea scăzută a lui Victor Bodiu, care nu ar fi avut nicio şansă în faţa liberalului Dorin Chirtoacă sau a comunistului Igor Dodon.

Chirtoacă: Trebuie să aşteptăm rezultatele oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală

Trebuie să aşteptăm rezultatele oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală, a declarat liberalul Dorin Chirtoacă, după ce exit-poll-ul realizat la comanda Publika arată că a obţinut un nou mandat la Primăria Chişinăului din primul tur de scrutin, cu 52.70 % din voturi, potrivit NewsIn.

“Suntem în aşteptarea rezultelor oficiale, cele prezentate de Consiliul de Circumscripţie şi Comisia Electorală Centrală, nu cred că va dura mai mult de două-trei ore, sperăm să fie confirmate”, a declarat Chirtoacă.

Dodon: “Alde Dorin Geoană o să piardă. Aştept rezultatele de la CEC”

“Cei care se bucură foarte mult acum, alde Dorin Geoană, o să piardă foarte mult”, a declarat candidatul comuniştilor la funcţia de primar al Chişinăului, Igor Dodon, comentând rezultatele exit-pollului care arată că liberalul Dorin Chirtoacă a câştigat din primul tur, potrivit NewsIn.

“Cunoşteam din timp că acest exit-poll o să fie un atac psihologic asupra observatorilor noştri, care mai au de lucru”, a explicat Dodon.

Candidatul PCRM s-a arătat sceptic în privinţa rezultatelor prezentate de sondaj şi a declarat că aşteaptă datele de la Comisia Electorală Centrală.

Comuniştii au obţinut cele mai multe voturi în Consiliul Municipal Chişinău – exit-poll

Partidul Comuniştilor a obţinut 40,3% din voturi în Consiliul Muncipal Chişinău, urmat de Partidul Liberal, cu 37,7%, Partidul Liberal-Democrat – 15,4% şi Partidul Democrat – 3,1%, potrivit exit-pollului efectuat la comanda Publika TV, potrivit NewsIn.

Datele au fost prezentate în urma rezultatelor preliminare culese până la ora 20.00, cu o oră înainte de închiderea urnelor.

Dacă tendinţa va fi confirmată de rezultatele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale, ar însemna că cele trei partide care participă la coaliţia de guvernare – PL, PLDM şi PD – au majoritatea în Consiliul Muncipal Chişinău.

Totuşi, comparativ cu votul de acum patru ani, comuniştii au progresat considerabil. La algerile locale din 2007, ei obţinuseră în Consiliul Municipal 26,47% din voturi. Pe de altă parte, dacă exit-pollul se confirmă, şi liberalii par să fi obţinut un rezultat mult mai bun la alegerile de anul acesta. În 2007, ei au avut numai 18,31% din voturi la Consiliul Municipal Chişinău.


_____

Primarul în exerciţiu al Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, a fost ales în primul tur de scrutin, la alegerile locale de duminică din R.Moldova, cu 52,7% din voturi, faţă de 41% primite de contracandidatul său comunist, Igor Dodon, potrivit exit-pollului realizat la comanda Publika TV.

Liberalul Dorin Chirtoacă şi-ar fi asigurat un nou mandat la Primăria Chişinăului cu 53% din voturi, în timp ce comunistul Igor Dodon ar fi obţinut doar 41%, potrivit rezultatelor preliminare de la ora 16.00 ale exit-poll-ului organizat de CBS la comanda Publika, informează Newsin.

Conform rezultatelor preliminare de la ora 16:00 ale exit-poll-ului organziat de CBS la comanda Publika, primăria Chişinău este câştigată din primul tur de Dorin Chirtoacă cu 53% din voturi, iar candidatul comunist, Igor Dodon are doar 41 %, scrie Timpul, care citează surse din interiorul Partidului Liberal.

Aproape 900 de primari şi peste 19.000 de de consilieri locali, raionali şi muncipali urmează să fie aleşi la scrutinul de duminică, iar lupta politică vizează cu precădere Primăria Chişinăului, unde au rămas înscrişi în cursa electorală 13 candidaţi.

Favoriţi sunt consideraţi actualul primar al Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă, şi candidatul Partidului Comuniştilor, Igor Dodon.

Cele mai citite

Hamas vrea să elibereze toți soldații israelieni în schimbul tuturor palestinienilor închiși în Israel

Un înalt oficial Hamas a declarat miercuri că mişcarea islamistă palestiniană este gata să elibereze toţi soldaţii israelieni pe care îi deţine în schimbul...

Cel puțin doi morți și opt răniți, într-un atac în Ierusalim

Două persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite, dintre care cinci grav, în această dimineaţă, într-un atac cu arme de foc...

Henry Kissinger, unul dintre cei mai iluștri diplomați americani din ultimul secol a murit

Henry Kissinger, unul dintre cei mai iluștri diplomați americani a încetat din viață la vârstă de 100 de ani. Anunțul a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă