UPDATE: Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus că l-a demis pe Ştefan Marincea de la şefia Institutului Geologic din cauza declaraţiilor neverificate despre cutremurele din judeţul Galaţi şi pentru că are probleme cu legea, transmite Mediafax.
„Au existat din partea domnului director mesaje neverificate ştiinţific şi care au produs şi pot în continuare să producă o serie de probleme la nivelul societăţii. Legea trebuie să fie respectată de toată lumea, iar domnul director Ştefan Marincea, în acest moment, se pare că are mai multe probleme, nu doar o problemă, legată de legislaţie şi de respectarea legii”, a declarat ministrul Pricopie.
Fostul director al Institutului Geologic a amplasat în curtea soacrei lui din localitatea Miorcani, judeţul Botoşani, o staţie de observare geomagnetică, unde l-a angajat pe cumnatul lui, Claudiu Dumitraş, conform ziarului Evenimentul Zilei.
Totodată, Marincea a autorizat ca sediul unei organizaţii de protecţie a mediului, Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Geologie, pe care a fondat-o împreună cu soţia lui, să fie chiar în incinta Muzeului de Geologie.
–
Fostul director al Institutului Geologic al României Ştefan Marincea a declarat pentru Mediafax că a fost demis de Ministerul Educaţiei în mod discriminatoriu şi ilegal, pe motiv că nu are certificat ORNISS, pe care nu este însă obligat să îl aibă.
Marincea a arătat că motivul pe care Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) l-a invocat pentru demiterea sa, în documentul pe care l-a primit în acest sens prin fax, a fost acela că nu are certificatul eliberat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) pentru acces la informaţii clasificate.
Fostul director al Institutului Geologic al României (IGR) a spus că nu este obligat să aibă acest certificat, conform Hotărârii de Guvern 91/2013 privind aprobarea Metodologiei de concurs pentru ocuparea funcţiei de director general la institutele naţionale de cercetare-dezvoltare.
„Deci sunt discriminat în raport cu alţi directori de institute de cercetare”, a spus Marincea.
El a mai arătat că deţinea totuşi certificatul, care i-a expirat în luna mai, având la dispoziţie şase luni pentru a-l prelungi, termen în care nu i se poate imputa absenţa acestuia.
Totodată, fiind în proces cu o unitate militară, care l-a amendat, în perioada de judecare i se poate refuza prelungirea certificatului ORNISS, a mai spus fostul director al IGR. „Până la rezolvarea în instanţă a speţei (contestarea amenzii, n.r.), nici nu trebuie să-l cer”, a spus Marincea.
Ştefan Marincea a mai susţinut că a fost demis ilegal şi pentru că se află în proces cu Ministerul Educaţiei, care l-a destituit şi în 2011, din funcţia de director al IGR. El şi-a ocupat din nou postul după ce a câştigat pe fond procesul cu MEN, în martie 2012, la Curtea de Apel Bucureşti. Recursul depus de minister se va judeca pe 29 noiembrie la instanţa supremă.
„Eram în perioada de recurs, în care nu se pot adăuga motive noi de demitere, decât dacă sunt de natură penală”, a spus Marincea.
El a mai precizat că ocupa postul de director al IGR, şi înainte de 2011 şi după ce a fost repus în funcţie, prin delegare, până la organizarea unui concurs.
„Îi rog pe cei care vor să mă destituie neapărat să organizeze concurs”, a spus Marincea, arătând că ar participa şi are cu să-şi susţină candidatura.