32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialUPDATE Inculpările din Statele Unite nu au nimic de-a face cu spionajul...

UPDATE Inculpările din Statele Unite nu au nimic de-a face cu spionajul – oficial rus

UPDATE: Un oficial rus a subliniat, joi, că inculparea în Statele Unite a unor cetăţeni ruşi pentru exportare ilegală de tehnologii militare nu are „nimic de-a face cu o activitate de spionaj”, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Aceste acuzaţii, pe care ni le-a transmis partea americană, sunt de natură penală, ele nu au nimic de-a face cu o activitate de spionaj”, a declarat adjunctul ministrului rus al Afacerilor Externe Serghei Riabkov.

„Acuzaţiile formulate vizează mai mulţi cetăţeni ruşi”, a precizat Riabkov.

„Multe lucruri nu sunt clare în acest caz”, a continuat el.

„Ne aşteptăm ca drepturile şi interesele cetăţenilor ruşi care au fost arestaţi şi inculpaţi să fie garantate în mod necondiţionat de către autorităţile americane”, a mai declarat Riabkov.

În iunie 2010, Statele Unite au descoperit un grup de zece agenţi „latenţi” ai serviciilor de informaţii ruseşti, expulzaţi ulterior în cadrul unui schimb demn de Războiul Rece. Statele Unite i-au predat Moscovei în schimbul a patru ruşi, între care trei condamnaţi pentru spionaj în folosul occidentalilor.

_ _ _ _ _ _ _

Autorităţile americane au arestat opt din 11 imigranţi ruşi acuzaţi de export ilegal al unor componente din domeniul microelectronicii (componente electronice semiconductoare de ordin micrometric) din SUA în Rusia pentru nevoile armatei şi serviciilor de informaţii, transmit Reuters şi The New York Times, citate de Agerpres.

Biroul procurorului din Brooklyn a pus sub acuzare miercuri 11 presupuşi spioni ruşi, suspectaţi de export ilegal de tehnologie militară către Rusia, se menţionează pe site-ul FBI.

Principala figură dintre cei arestaţi este omul de afaceri Aleksandr Fişcenko (46 de ani), proprietarul şi directorul executiv al unor companii americane şi ruseşti implicate în această afacere cu iz de spionaj. Acesta este originar din Rusia şi deţine din 2003 cetăţenia americană. Trei persoane din această reţea nu au putut fi arestate pentru că la ora actuală se află pe teritoriul Federaţiei Ruse.

În 1998, Fişcenko, care trăia de ceva vreme în Statele Unite, a înfiinţat compania Arc Electronics Inc., cu sediul în Texas, specializată în exportul de tehnologii şi componente din domeniul microelectronicii în Rusia.

Din 2002 şi până în prezent, valoarea totală a mărfurilor exportate s-a ridicat la aproximativ 50 de milioane de dolari.

Pe lângă Arc Electronics Inc., Fişcenko mai deţine firma Apex System, cu sediul la Moscova, certificată ca furnizor de echipamente militare pentru guvernul rus, de faptul pentru Ministerul rus al Apărării.

Din octombrie 2008 şi până la ora actuală, conform datelor anchetei FBI, Fişcenko şi asistenţii săi au livrat prin intermediul celor două companii în Rusia ‘tehnologii avansate din domeniul microeletronicii’ evitând licenţele necesare în SUA.

Furnizorilor săi americani, Fişcenko le spunea că se ocupă de fabricarea diferitelor articole de natură civilă. Pe site-ul Arc Electronics Inc. se menţionează că societatea se ocupă de producerea semafoarelor şi a unor echipamente de iluminat şi de securitate în trafic. În realitate, această firmă nu producea nimic, ci se ocupa doar de export.

Printre componentele de electronică, presupuşii spioni ruşi au furnizat serviciilor de informaţii de la Moscova microprocesoare, microcontrolere, cip-uri SRAM (un tip de memorie semiconductoare) etc. Astfel de componente sunt folosite de armată, inclusiv la sistemele radar, precum şi la sistemele de direcţionare a rachetelor.

Rusia nu produce pe teritoriul său o mare parte din componentele furnizate de Fişcenko şi asociaţii său, menţionează FBI. De altfel, materialele anchetei conţin concluzii ale unor experţi, potrivit cărora rachetele antinavale ruseşti şi avioanele de vânătoare MiG-35 au încorporate cip-uri şi microprocesoare similare sau identice cu cele dezvoltate de SUA.

Autorităţile ruse nu au făcut nicio declaraţie oficială cu privire la această afacere, iar diplomaţia rusă nu se grăbeşte să confirme cetăţenia rusă în cazul mai multor dintre cei 11 presupuşi agenţi

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă