27.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Estonia îşi alege astăzi preşedintele. Ilves, ales pentru un al doilea...

UPDATE. Estonia îşi alege astăzi preşedintele. Ilves, ales pentru un al doilea mandat

Update: Parlamentul eston l-a reales pe Toomas Hendrik Ilves în funcţia de preşedinte, în cursul unei sesiuni speciale, relatează RIA Novosti, potrivit NewsIn.

72 dintre cei 101 parlamentari au susţinut candidatura lui Ilves, care, pentru a fi reales, avea nevoie de minim 68 de voturi.

Parlamentul de la Tallinn îl alege astăzi pe preşedintele ţării, pentru un mandat de cinci ani. Actualul şef al statului, Toomas Hendrik Ilves, are mari şanse să fie reales, relatează NewsIn.

În cursă sunt înscrişi actualul preşedinte şi europarlamentarul Indrek Tarand.

Ilves, social-democrat, este sprijinit de coaliţia aflată la guvernare şi are asigurate 75 de voturi dintre cele 101 posibile, în timp ce Tarand este susţinut de Partidul de Centru, de opoziţie, al doilea ca mărime din Parlament.

Ca să obţină un nou mandat, Ilves are nevoie de două treimi din voturi (68 de sufragii) în scrutinul secret al Parlamentului sau de o majoritate simplă într-un colegiu electoral ce cuprinde deputaţii parlamentului şi reprezentanţi ai consiliilor locale.

Constituţia estonă prevede ca şeful statului să fie ales de un consiliu format din 347 de membri – 101 deputaţi şi 246 reprezentanţi ai comunităţilor locale – în cazul în care Parlamentul nu va reuşi să aleagă un preşedinte după două tururi de scrutin.

În martie, Estonia a avut alegeri parlamentare şi coaliţia de centru-dreapta aflată la guvernare în Estonia a primit un nou mandat din partea electoratului, după ce a reuşit să scoată ţara dintr-o recesiune profundă şi să asigure o tranziţie de succes către adoptarea monedei euro.

Prerogativele preşedintelui eston sunt limitate. Şeful statului aprobă legile votate de Parlament, dar îşi poate exercita dreptul de veto în cazul unui text considerat neconstituţional. Este comandantul suprem al forţelor armate şi reprezintă Estonia în străinătate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă