UPDATE. Deputatul Gheorghe Coman va fi cercetat în stare de libertate după ce judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă. Decizia poate fi atacată cu rescurs de DNA.
La ieşirea din sediul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie, Gheorghe Coman, nu a dorit să facă declaraţii.
„Chiar dacă am accepta ideea că sunt indicii că s-a comis acea infracţiune, arestarea preventivă nu ar fi justificată”, a declarat avocatul lui Coman, Bogdan Vlad.
Avocatul a precizat că judecătorii i-au interzis deputatului PC să părăsească ţara şi a dat asigurăriri că clientul său se va prezenta la toate termenele din proces.
UPDATE. Procurorii DIrecţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie propunerea de arestare preventivă a deputatului Gheorghe Coman, relatează B1 TV.
Urmează ca dosarul să fie înregistrat şi să se stabilească o oră la care se va discuta solicitarea procurorilor.
UPDATE. Deputatul Gheorghe Coman a declarat la ieşirea din sediul DNA că va colabora cu procurorii şi se va prezenta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde va fi judecată propunerea de arestare preventivă. Coman nu a vrut să facă alte declaraţii la ieşirea de la DNA, spunând doar că nu a luat bani şi că aşteaptă decizia instanţei.
Bogdan Vlad, avocatul lui Coman, a spus că s-a emis mandatul de aducere pentru a putea fi îndeplinită procedura de luare la cunoşinţă a învinuirilor ce i se aduc clientulu său. Avocatul a precizat că se va prezenta împreună cu clientul său la ICCJ, fără a fi citat.
Avocatul a mai spus că, în faţa anchetatorilor, poziţia procesuală a lui Coman a fost aceea că doreşte să se folosească de dreptul la tăcere.
Bogdan Vlad, avocatul lui Gheorghe Coman, a declarat, vineri, că deputatul nu a primit nicio sumă de bani, ci a fost provocat, precizând că nu este vorba de luare de mită sau trafic de influenţă, ci de o infracţiune asimilată celor de corupţie.
„Nu este vorba despre infracţiunea de luare de mită, nici de trafic de influenţă, este infracţiunea prevăzută de articolul 13 din Legea 78/2000, infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, unde nici nu este nevoie, la nivel teoretic, să se obţină folosul, este suficient să se urmărească respectivul folos”, a precizat avocatul.
Bogdan Vlad a mai spus că problema care se pune este dacă au fost acţiuni care se circumscriu elementului material prevăzut în textul de lege.
„Adică dacă este vorba de invocarea autorităţii influenţei în sensul acelui text de lege. Eu nu ştiu de ce se face atâta haos pe chestia asta. Infracţiunea este una pedepsită cu între unu şi cinci ani, deci, repet, nu este vorba nici de luare de mită, nici de trafic de influenţă”, a adăugat avocatul.
Bogdan Vlad a mai spus că deputatul Coman nu a fugit, aşa cum susţin anchetatorii, care au organizat un flagrant. „Cine a fugit? Dacă dumneavoastră sunteţi subiectul unei înscenări, să spunem, ce atitudine adoptaţi?”, a adăugat avocatul.
„Procedura este urmărirea, în măsura în care Camera Deputaţilor a comunicat hotărârea prin care s-a votat în sensul ridicării imunităţii. Este vorba de o imunitate de procedură aici, nu de o imunitate de fond, atunci când este deschis drumul DNA de a formula propunerea de arestare la ICCJ, Secţia penală”, a mai spus avocatul.
––
UPDATE Coman a fost dus la sediul DNA, la scurt timp după votul din Camera Deputaţilor
Deputaţii au decis vineri în şedinţă plenară să încuviinţeze arestarea preventivă a deputatului Gheorghe Coman, cu 190 de voturi ”pentru” şi 34 ”împotrivă”. În sală au fost prezenţi 254 de deputaţi.
Ministerul Justiţiei a anunţat săptămâna trecută, joi, că ministrul Robert Cazanciuc i-a trimis preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman într-un dosar penal instrumentat de DNA.
Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis către PÎCCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a solicita preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Gheorghe Coman.
DNA a arătat, într-un comunicat, că deputatul a fost prins joi, după ce a fugit cu maşina în momentul flagrantului.
Votul în plen a fost cu bile, iar Gheorghe Coman nu a fost prezent la şedinţă deşi a fost invitat să ia cuvântul.
Citeşte şi: Ce avere are deputatul PC Gheorghe Coman
Înscăunat la şefia PC Buzău drept răsplată pentru dezertarea din PP-DD, formaţiune sub sigla căreia a fost ales, Gheorghe Coman s-a folosit de funcţia obţinută pentru a dobândi, pentru sine, dar şi pentru partid, foloase, se arată în rechizitoriu. Potrivit procurorilor DNA – Serviciul teritorial Ploieşti, în perioada noiembrie-decembrie 2013, deputatul ar fi solicitat unei persoane, în schimbul menţinerii într-o funcţie de conducere la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, diferite servicii şi bunuri.
„Foloasele pretinse constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru în cadrul respectivei formaţiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău“, se arată în rezoluţia procurorilor.
În perioada 9-16 decembrie 2013, Coman i-ar fi solicitat denunţătorului şi să achite jumătate din contravaloarea notei de plată aferente conferinţei judeţene a PC din 14 decembrie, conferinţă în care Coman a fost reînvestit în funcţia de lider al filialei. Suma de 3.140 lei i-a fost înmânată deputatului miercuri, iar procurorii l-au surprins în flagrant, moment în care Coman a încercat să se sustragă urmăririi penale fugind cu maşina. Parlamentarul a fost prins în 18 decembrie, în trafic, pe DN1 B, între Buzău şi Ploieşti.