6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE Ce a trebuit să suporte o agentă sub acoperire, care juca...

UPDATE Ce a trebuit să suporte o agentă sub acoperire, care juca rolul de prostituată, de la poliţiştii corupţi din centrul Capitalei

Îmbrăcată provocator, agenta sub acoperire simula că face trotuarul în faţa hotelurilor de pe Calea Victoriei, staţionând mai mult la Hotel Athenee Palace Hilton şi Radisson Blue. Acolo, ea a fost oprită de doi poliţişti de ordine publică de la Secţia 3, care au văzut-o (cei doi cunoşteau toate prostituatele din zonă, de la care încasau taxa de protecţie). Poliţiştii au întrebat-o cine i-a dat aprobarea să facă trotuarul acolo şi i-au spus ca în acea zonă  prostituatele au acces doar cu acordul lor şi că trebuie să plătească pentru acest lucru. Pentru că a refuzat să plătească taxa, au luat-o la secţia de Poliţie, au dezbrăcat-o, au bătut-o, au ţinut-o  prizonieră  şase ore fără mandat,  fără sa-i dea voie să dea telefon sau să-şi cheme un avocat. Toate dialogurile au fost înregistrate audio-video de agenta sub acoperire şi constituie probe în baza cărora poliţiştii corupţi au fost încătuşaţi.
 
A suportat abuzurile de dragul profesiei
 
Agenta sub acoperire  nu a putut opri abuzurile colegilor ei de la Secţia 3 Poliţie prin dezvăluirea identităţii deoarece ar fi distrus probaţiunea. Pentru toate umilinţele suportate de dragul profesiei, agenta sub acoperire este răsplătită cu un salariu de doar 2000 de lei pe lună, bani în care intră şi indemnizaţia de hrană.

Cei doi poliţişti care au sechestrat-o pe presupusa prostituată şi “au comis cumplite abuzuri şi agresiuni fizice”, Dan Ungureanu şi Laurenţiu Popină, au fost încătuşaţi alături de alţi 28 de colegi, toţi fiind suspectaţi de săvârşirea a  peste 100 de infracţiuni. Agenta sub acoperire a fost găsită în faţa unor hoteluri de lux şi de  alţi trei poliţişti de la aceeaşi secţie de poliţie, respectiv de Nicolae Dănăuţă, Teo Uşăînchisă  şi Ovidiu Popa,  dar aceştia  nu au agresat-o. Cei trei i-au cerut 100 de lei şi, după ce şi-au primit şpaga, au lăsat-o în pace.
 
Metoda “poliţistul bun şi poliţistul rău”

Potrivit referatului de arestare preventivă, Dan Ungureanu a jucat rolul de “poliţist rău” în faţa agentei sub acoperire. Ungureanu a arestat-o abuziv, a lovit-o, i-a smuls hainele, iar Laurenţiu Popină, pozând în poliţistul bun, o îndemna,  pe ton blând , să dea bani,  sfătuind-o  în acelaşi timp: “spune şi tu ceva frumos…ce variantă ai tu…să-l impresionezi cu ceva”.

În  actul de inculpare, poliţistul Dan Ungureanu este acuzat, între altele, că  “în noaptea de 07/08.06.2011, între orele 23:45-05:45, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a reţinut-o nelegal în sediul Poliţiei pe martora …(ofiţer DGA sub acoperire-nn) şi a agresat-o fizic şi verbal, provocându-i puternice suferinţe fizice şi psihice (i-a smuls hainele, inclusiv lenjeria intima-nn) , în scopul declarat de a obţine de la aceasta mărturisiri şi declaraţii în sensul că practică prostituţia. De asemenea, la data de 08.06.2011, cu prilejul întocmirii procesului-verbal prin care a sancţionat-o contravenţional pe martora …(ofiţer DGA sub acoperire-nn),  a atestat în cuprinsul acestuia împrejurări necorespunzătoare adevărului, reţinând în mod nereal că sus-numita a fost depistată acostând persoane în scopul întreţinerii de relaţii sexuale şi menţionând în mod fals că aceasta recunoaşte fapta comisă”.
 
Taximetriştii ţineau “de şase”
 
Un alt martor sub acoperire, tot ofiţer al Direcţiei Anticorupţie (încătuşat alături de corupţi dar eliberat ulterior) a fost infiltrat printre poliţiştii de la Secţia 3 Poliţie. El a declarat la anchetă: “precizez că agentul Ionescu Eugen, agentul Pomoagă Petre, agentul Constantinescu Marin Alin, agentul şef Elaşcu Eduard, agentul principal Ioana Sebastian, agentul Dumitru Răzvan, Ungureanu Dan, agentul Năstase Dănuţ, Dumitru Florin şi agentul Popa Ovidiu (…) în timp ce efectuează serviciul pe schimbul trei, respectiv între orele 22.00-06.00, pretind şi primesc diferite sume de bani de la prostituatele ce frecventează hotelurile pentru a nu le sancţiona contravenţional. Declar că sumele solicitate sunt cuprinse între 50-100 de lei de persoană, bani pe care îi primesc în teren, fără a mai proceda la conducerea persoanei depistate la sediul secţiei. În activitatea infracţională, agenţii de poliţie sunt anunţaţi despre faptul că diferite prostituate au intrat la hotelurile sus menţionate de către doi taximetrişti, despre care ştiu că se numesc (…) şi ( …) Cei doi taximetrişti sus menţionaţi obişnuiesc să ia clienţi din zona hotelurilor .., …şi deţin numerele de telefon ale unora dintre poliţiştii pe care îi contactează să le comunice când apar prostituate la hoteluri.

Tot pe schimbul trei, echipajul care-şi desfăşoară activitatea pe zona de siguranţă publică nr. 1, respectiv perimetrul străzilor Dinicu Golescu, Orhideelor şi Ştefan Furtună, primeşte sume cuprinse între 40-60 de lei de la numitul ( …), pentru ca poliţiştii să nu sancţioneze contravenţional prostituatele care îşi desfăşoară activitatea în zonă.

În majoritatea cazurilor acesta oferă sumele de bani poliţiştilor în jurul orelor 02.30-03.20, pe stradă, când echipajul de poliţie opreşte în dreptul său.”
 
Interceptări: Veniturile ilicite, completate cu şpăgile luate de la şoferii imprudenţi
 
Tot un ofiţer DGA sub acoperire infiltrat ca agent la Secţia 3 a filmat şi relatat în declaraţii că    “(…)mai mulţi agenţi din cadrul Biroului de Ordine Publică pretindeau şi primeau diferite sume de bani de conducătorii auto pe care îi depistau în trafic conducând autoturisme ce aveau inspecţia tehnică periodică expirată” sau ” care nu respectau regulile de circulaţie”. Corupţii   vânau maşini de lux, iar pe şoferi îi abordau mieros cu formule de genul: „nu vrem să ne facem probleme…domnu’ e băiat educat”, “omul are nevoie de permisul de conducere…mingea este în terenul dvs”, „îl ajutăm într-un fel pe domnul” „dumneavoastră hotărâţi…mingea este în terenul dumneavoastră”, „i-ar trebui şi domnului permisul de conducere…adică să nu-i reţinem”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă