8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021
AcasăSpecialUnul din patru hackeri americani este un informator al FBI

Unul din patru hackeri americani este un informator al FBI

FBI-ul şi serviciile secrete americane au folosit ameninţarea cu închisoarea pentru a-şi crea o armată de informatori în rândul infractorilor online, informează publicaţia „The Guardian”, în format electronic.

Un sfert din hackerii din SUA au fost recrutaţi de autorităţi şi acţionează ca ochii şi urechile acestora în comunitatea infractorilor virtuali. Lumea hackerilor este acum dominată de neîncredere şi paranoia. Se estimează că unul din patru hackeri îi „toarnă” pe colegii de breaslă, fapt care generează relaţii tensionate între cei care aveau, odinioară, încredere unii în alţii.

În unele cazuri, forumuri ilegale pe care hackerii le foloseau ca „pieţe” pentru identităţi furate şi numere de carduri de credit au fost administrate de aceşti „cameleoni” recrutaţi de serviciile secrete. În altele, agenţi FBI sub acoperire, pretinzând a fi hackeri specializaţi în furtul de identitate, au preluat conducerea forumurilor criminale şi au folosit informaţiile de acolo pentra a pune după gratii numeroşi infractori.

Eric Corley, care se ocupă de publicaţia trimestrială „2600″, a estimat numărul celor recrutaţi de FBI la 25% din totalul hackerilor. „Din cauza pedepselor dure şi a lipsei de experienţă cu legea pe care mulţi hackeri o au, sunt uşor de intimidat,” a declarat acesta.

„Hacktiviştii”

Cea mai nouă provocare cu care FBI-ul are de-a face sunt cooperativele anarhiste de „hacktivişti”, care au lansat atacuri virtuale pentru a-şi susţine punctul de vedere. Cel mai recent caz are de-a face cu un atac asupra unei organizaţii în legătură cu FBI-ul, atac organizat de un grup numit Lulz Security.

Purtătorul de cuvânt al unui alt grup de „hacktivişti”, numit Anonymous, a declarat că sunt perfect conştienţi de interesele FBI-ului. „FBI-ul e mereu acolo. Te urmăresc mereu. Nu ştii cine e un informator şi cine nu şi acesta este punctul nostru slab,” a spus el.

Kevin Poulsen, editor la revista „Wired”, crede că acest colectiv este vulnerabil când vine vorba de infiltrări şi dezbinare. „Am început deja să-i vedem pe membrii grupului Anonymous atacându-se reciproc şi blocându-şi reciproc adresele de IP. Acesta este un prim pas în ceea ce înseamnă a deveni vulnerabil în faţa FBI-ului,” a comentat acesta.

Cele mai citite

Trafic de migranți pe ruta Ucraina – România. Doi suspecți au dublă cetățenie

Procurorii români au destructurat o rețea de trafic de migranți pe ruta Ucraina - România. Doi suspecți au dublă cetățenie, română și ucraineană. Ei...

Făuritorii României Mari

Iuliu Maniu a fost sufletul acțiunii, iar Regina Maria ziditoarea României Mari

Americanii trimit elicoptere în România. Vor apăra Flancul Estic

Americanii trimit elicoptere în România, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve, menită să protejeze Flancul Estic al NATO. Forțele Terestre ale SUA trimit în România...
Ultima oră
Pe aceeași temă