30.1 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialUniunea Scriitorilor isi alege luni presedintele, dintre Manolescu, Agopian, Cipariu, Breban si...

Uniunea Scriitorilor isi alege luni presedintele, dintre Manolescu, Agopian, Cipariu, Breban si Stan

Criticul literar Nicolae Manolescu si scriitorii Stefan Agopian, Dan Mircea Cipariu, Nicolae Breban si Constantin Stan candideaza la functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), alegerile urmand sa aiba loc luni, incepand cu ora 09.00, la Teatrul National Bucuresti (TNB), anunta Mediafax.

Candidatii la functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru un mandat de patru ani, isi vor expune programele, pe larg, luni, in cadrul Conferintei Nationale a USR, organizata incepand cu ora 9.00, la Sala Amfiteatru a TNB.

Nicolae Manolescu (nascut in 1939), actualul presedinte al USR, a fost ales in aceasta functie in 2005, aflandu-se, atunci, la primul mandat in fruntea Uniunii. Acesta este membru corespondent al Academiei Romane, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar si politician. Ambasador al Romaniei la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanti critici literari contemporani.

Manolescu va candida, luni, pentru un nou mandat in frunte USR, principalele punctele din programul sau pentru sefia uniunii fiind "redefinirea raporturilor USR cu statul roman" si provocarea care rezultata din "tendinta de marginalizare a literaturii si a lecturii pe plan social".

"Supravietuirea breslei noastre depinde de capacitatea ei de a se dota cu mijloacele materiale adecvate epocii actuale si care nu pot fi obtinute fara o organizare de felul asociatiilor, patronale sau sindicale, din numeroase alte domenii. Scriitorii nu se pot lipsi de o asociatie proprie care sa lupte pentru drepturile lor ca oameni si care sa le protejeze operele. Chiar daca legea nu ne permite in cadrul USR un organism de gestiune colectiva a drepturilor de autor, promitem sa gasim alte parghii pentru o mai eficienta protectie a drepturilor scriitorilor", se arata in programul lui Nicolae Manolescu pentru un nou mandat.

Stefan Agopian (nascut in 1947), un alt candidat la presedintia Uniunii Scriitorilor, a declarat in mai multe randuri ca actualul presedinte, Nicolae Manolescu, cheltuieste "iresponsabil" banii USR, in timp ce Manolescu a sustinut ca banii au fost cheltuiti cu acordul comitetului de conducere USR din care face parte si Agopian.

"Suntem in plina criza economica, criza accentuata de criza politica si este aproape o certitudine ca, in 2010, criza se va accentua si ca ea nu va ocoli Uniunea Scriitorilor. De aceea cred ca lansarea unor programe generoase, a unor promisiuni la fel de generoase, dar fara acoperire, este o utopie, cel putin pentru 2010. Cine va promite marea cu sarea este fie prost, fie nebun, fie mincinos. Teoria actualului presedinte (Nicolae Manolescu, n.r.), pusa in practica pe durata celor patru ani a mandatului sau, a fost: «Cat avem bani, cheltuim; cand n-om mai avea, Dumnezeu cu mila!». Este de banuit ca Nicolae Manolescu se va folosi de noul statut (in mare parte intocmit de domnia sa), care este foarte generos la capitolul Cheltuieli, pentru a-si continua politica", scrie Stefan Agopian in programul sau, postat pe site-ul USR.

"O asemenea afirmatie mi se pare iresponsabila", a declarat Nicolae Manolescu, in schimb, pentru Mediafax, in 5 noiembrie. "El, care face parte din comitetul de conducere al USR, ar trebui sa stie ca cheltuielile au fost facute cu aprobarea lui", a declarat Manolescu.

Un alt candidat la presedintia USR este Dan Mircea Cipariu (nascut in 1972), presedintele Sectiei de Poezie a Asociatiei Scriitorilor din Romania-Filiala Bucuresti. El are ca propuneri pentru mandatul sau de presedinte al USR, printre altele, realizarea unor proiecte care sa atraga sponsori, dar si realizarea unui anuar care sa ajute membrii USR sa se cunoasca intre ei. "Numai asa putem indrepta «saracirea» si de imagine si materiala a scriitorului (…), prin programe, organizare si marketing cultural. Prin participarea la licitatiile de finantari publice locale, regionale, nationale si europene, cat si prin atragerea unor fonduri private. Impreuna cu o echipa de specialisti, vom aduce bani pentru perfectionarea profesionala a scriitorilor, bani pentru asistenta sociala si de sanatate a celor mai saraci dintre scriitori, bani pentru proiecte literare si multiart, bani pentru premii literare consistente financiar. Putem iesi din aceasta stare de saracie si criza prin mecanisme si criterii de selectie transparente, prin programe dedicate recastigarii prestigiului scriitorului roman contemporan", se arata intr-un comunicat al scriitorului din 13 octombrie.

Pe de alta parte, romancierul si eseistul Nicolae Breban (nascut in 1934) isi propune reorganizarea Uniunii Scriitorilor pentru intarirea vizibilitatii USR, dar si reorganizarea librariilor si a punctelor de desfacere ce au fost in proprietatea Uniunii, potrivit programului sau, remis MEDIAFAX, in 22 octombrie. De asemenea, Breban isi propune "optimizarea supra-structurii administrative a uniunii si sprijinirea mai decisa a unei autonomii financiare a filialelor din toata tara, infiintarea de cluburi, organizarea de conferinte pe teme specifice, dar si mai generale, cu dezbateri publice, care, odata cu prezenta in librarii si in mass-media a cartii literare clasice, dar si contemporane sa permita scriitorului de azi, activ, sa-si redobandeasca importanta si prestigiul pierdut in ultimele decenii".

Si scriitorul Constantin Stan (nascut in 1951) candideaza pentru a ajunge in frunte Uniunii Scriitorilor din Romania. Potrivit programului afisat pe site-ul USR, Constantin Stan propune infiintarea unui departament de imagine si relatii publice care sa stabileasca "o strategie de imbunatatire a imaginii si de rebranduire a Uniunii Scriitorilor".

Totodata, Constantin Stan isi doreste ca USR sa fie "o institutie democratica si transparenta". "USR nu trebuie sa functioneze ca istorie a literaturii, operand pe criterii estetice, subiective de multe ori, in functie de persoanele care sunt la conducere, cu «genii», «scriitori de prima mana», «scriitori de mana a saptea» (…) Noua conducere a USR va urmari sa coopteze nu un numar restrans de cumularzi de functii si sporuri, ci cat mai multi membri capabili, gata sa se implice in activitatea Uniunii", spune Constantin Stan. In plus, el isi propune sa realizeze "programe de integrare si participare la viata USR a scriitorilor din afara Romaniei".

Societatea Scriitorilor Romani (SSR) a fost creata in anul 1909 si a functionat sub aceasta denumire pana in martie 1949. USR a aparut in 1949, prin fuziunea intre SSR si Societatea Autorilor Dramatici, potrivit site-ului www.uniuneascriitorilor.ro.

In prezent, USR cuprinde 2.400 de membri, care activeaza in cele 12 filiale regionale organizate in Romania si in filiala Chisinau. In cadrul filialei Bucuresti, cunoscuta sub numele de Asociatia Scriitorilor Bucuresti, infiintata in martie 1972 si care are 1.200 de membri, functioneaza sase sectii, dupa genurile literare.

Cele mai citite

Rețea internațională de clonare de carduri, destructurată de autoritățile judiciare române și americane

Anchetatorii româno-americani au colaborat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi...

Un pod peste Tisa de la granița cu Ucraina intră în reparații capitale

Podul peste Tisa intră în reparaţii. De luni vor fi restricţii, timp de 30 de zile, între orele 10.00-15.00. În baza studiilor făcute de către...

Adeverințe falsificate pentru a scăpa de absențele de la școală. Doi tineri au fost reținuți

Doi tineri din Pitești au fost reținuți sub acuzația de falsificare și utilizare de adeverințe medicale false, în urma unei percheziții domiciliare. Aceștia sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă