Operatorul unitatilor 1 si 2 de la Cernavoda a fost creditat de Ministerul de Finante si Banca Comerciala Romana cu 122 milioane euro, in vederea completarii Unitatii 2 de la Cernavoda, Nuclearelectrica. Compania Nuclearelectrica a precizat ca in februarie 2007, in conformitate cu graficul de esalonare a lucrarilor, unitatea va fi conectata la Sistemul National de electricitate, iar la jumatatea anului 2007 va intra in exploatare comerciala.
Centrala de la Cernavoda a fost conceputa a fi echipata cu cinci grupuri de tip CANDU de 700 MWe, insa lipsa resurselor financiare si scaderea cererii de energie dupa anul 1990 au condus la stoparea lucrarilor de executie pentru unitatile 3, 4 si 5. Totusi, eforturile s-au concentrat pentru finalizarea unitatilor 1 si 2.
Unitatea Cernavoda 1 a intrat in exploatare comerciala la 2 decembrie 1996, iar Unitatea 2 urmeaza a atinge prima criticitate in martie 2007. Functionarea in paralel a celor doua unitati va avea aport in productia de energie electrica a Romaniei de 18%. In prezent, stadiul fizic al lucrarilor la Unitatea Cernavoda 2 este de 91%.
In mai 2006, AECL, responsabilul de proiect al Unitatii 2 a acordat contractul pentru testarea echipamentelor si servicii tehnice la cladirea reactorului si pentru testele de etanseitate companiei Beijing Jianhuan Technology and Trade.
15 scrisori de interes
Compania Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, a primit 15 scrisori de interes de la companiile interesate sa participe la finalizarea grupurilor 3 si 4 ale centralei. Conform declaratiei operatorului centralei, firmele interesate care au trimis scrisori de interes sunt: Electrabel (Belgia), Electrica (Romania), RWE Power (Germania), E.ON Energy (Germania), Enel (Italia), Iberdrola (Spania), Kore Hydro & Nuclear Power (Coreea de Sud), AES Romenergia (SUA), Ansaldo (Italia) in consortiu cu AECL (Canada), Unit International (Belgia Ð Turcia), Cerna Hora (Republica Ceha), Gabriel Resources (Canada), AFEN Romania, ALRO (Romania), ASAM-TESS Conex Iasi (Romania). Compania de proiect va trebui sa detina un capital social initial de circa 650 milioane de euro, ceea ce reprezinta 30% din valoarea totala a investitiei, de 2,2 miliarde de euro. Restul finantarii va fi asigurat prin credite, astfel ca una dintre conditiile de eligibilitate este ca potentialii investitori sa fie cotati de agentiile de rating Moody's, Standard & Poor's sau Fitch. Statul nu doreste sa existe un investitor majoritar, pentru ca nici-unul dintre participanti sa nu poata impune unilateral politica viitoarei companii.