3.4 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăSpecialUnii bugetari vor primi in continuare prime si 13 sporuri

Unii bugetari vor primi in continuare prime si 13 sporuri

Noul proiect de Ordonanta de Urgenta privind cheltuielile cu personalul bugetar nu mai elimina plata in numerar a orelor suplimentare, masura contestata vehement de sindicate, si mentine primele pentru angajatii ce lucreaza cu fonduri europene si stimulente pentru unii functionari publici. Astfel, in noul proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Muncii, obtinut de NewsIn, nu se mai regasesc prevederile stipulate in vechea Ordonanta de Urgenta din 24 februarie, legate de neacordarea primelor pentru toate categoriile de personal si compensarea orelor suplimentare efectuate in cursul acestui an cu ore libere.

In schimb, salariile de merit, "astfel cum sunt acestea reglementate de actele normative, nu se acorda personalului bugetar in 2009", se arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta. Totodata, noul proiect de ordonanta prevede acordarea in continuare a 13 sporuri, in conditiile in care vechea ordonanta elimina 18 sporuri si indemnizatii. Secretarul de stat responsabil cu dialogul social din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a confirmat pentru NewsIn, ca neplata orelor suplimentare nu se mai regaseste in noua forma a proiectului de lege privind reducerea cheltuielilor salariale. "Am renuntat la anularea unor sporuri si nu mai vorbim de neplata orelor suplimentare, insa asteptam la schimb din partea sindicatelor aceeasi deschidere si vrem sa vina cu noi propuneri privind reducerea cheltuielilor cu salariile din sistemul bugetar", a precizat oficialul Ministerului Muncii.

Mocanu sustine ca tinta guvernului a ramas, in continuare, reducerea cheltuielile salariale in sistemul bugetar cu 1,62 miliarde lei in 2009, insa nu a dorit sa comenteze cum ar putea fi reduse cheltuielile in conditiile in care nu se vor mai elimina sporurile si primele din sistem. Secretarul de stat a mai spus ca vineri vor avea loc noi discutii cu reprezentantii sindicatelor pentru a se pune de acord asupra variantei finale a Ordonantei de Urgenta privind "reglementarea unor masuri financiare in domeniul cheltuielilor de personal din sistemul bugetar".

Noul proiect de ordonanta privind cheltuielile din sistemul bugetar mentine sporul de 10% pentru limbi straine acordat angajatilor care lucreaza in centrala MAE si sporul de 75% pentru salariatii APIA, care gestioneaza fondurile europene pentru agricultura. Astfel, "functionarii publici si personalul contractual din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si centrelor judetene ale acesteia beneficiaza de majorarea salariilor de baza cu 75%, iar membrii Corpului diplomatic si consular al Romaniei care lucreaza in centrala MAE si cunosc doua sau mai multe limbi straine, pe care le folosesc in exercitarea functiei diplomatice sau consulare, beneficiaza de un spor de 10% calculat asupra salariului de baza corespunzator functiei de incadrare", se arata in noul proiect de ordonanta de urgenta.

Textul prevede, de asemenea, acordarea in continuare a sporului de 75% pentru personalul de specialitate din cadrul structurilor care au ca obiect de activitate gestionarea asistentei financiare din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat, rambursabile sau nerambursabile, precum si a altor credite sau imprumuturi similare.

Totodata, "personalul de specialitate din cadrul structurilor care au ca obiect de activitate gestionarea asistentei financiare comunitare acordate Romaniei prin instrumentele de preaderare PHARE, ISPA si SAPARD, prin Fondul European pentru Garantare in Agricultura, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si prin fondurile structurale si de coeziune constituit din personal contractual sau, dupa caz, functionari publici, salariile de baza pot fi majorate cu minimum 50% fata de cele prevazute de lege, dar nu mai mult de 100%".

Noul proiect prevede ca acesti angajati sa poata beneficia si de alte drepturi salariale din fondurile comunitare, "in limita sumelor aprobate cu aceasta destinatie prin acordurile de finantare". Specialistii pregatiti in managementul de proiect cu finantare internationala vor beneficia de majorarea cu 75% a salariilor de baza fata de cele prevazute de lege.

Proiectul de ordonanta mai prevede acordarea sporului de 75% pentru observatorii care vor verifica procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii si sporului de 25% pentru auditorii interni. Si angajatii institutiilor de control financiar ar putea beneficia in acest an de sporul de 25% pentru complexitatea muncii, aplicat la salariul de baza lunar brut, "prin decizie interna a conducatorului entitatii publice".

Membrii comisiilor de disciplina, secretarul acesteia, precum si persoanele desemnate sa efectueze cercetarea administrativa au dreptul la o indemnizatie lunara de 15%. Aceasta urmeaza a se acorda in lunile in care comisia de disciplina isi desfasoara activitatea, respectiv in lunile in care persoanele din cadrul corpului de control au efectuat cercetarea administrativa. In schimb, inaltii functionari publici care participa la lucrarile comisiei de disciplina, membrii si persoanele care asigura secretariatul tehnic au dreptul la o indemnizatie de 10% din salariul de baza prevazut de lege pentru functia publica de secretar general din cadrul ministerelor.

Functionarii publici care participa la lucrarile comisiei de concurs, precum si la cele ale comisiei de solutionare a contestatiilor, membrii acestora vor primi o indemnizatie reprezentand 20% din salariul de baza, iar persoanele care asigura secretariatul comisiilor de concurs si al comisiilor de solutionare a contestatiilor au dreptul la o indemnizatie de 10% din salariul de baza.

Proiectul de ordonanta prevede ca, in situatia in care se desfasoara numai prima etapa a concursului, respectiv selectia dosarelor, membrii comisiei de concurs si persoanele care asigura secretariatul comisiei sa poata primi doar jumatate din indemnizatia de concurs.

Ministerul Muncii mai propune acordarea unui spor lunar de 5% pentru presedintele, membrii si secretarul comisiilor paritare, constituite potrivit HG nr.833/2007, "doar in lunile in care comisia paritara isi desfasoara activitatea, pe baza proceselor-verbale ale sedintelor acesteia".

Cele mai citite

Schimbare de leadership la ING Hubs România: Dennis Rijksen preia conducerea de la Marian Ion

Organizația joacă un rol esențial în simplificarea și optimizarea operațiunilor globale ale ING Dennis Rijksen va deveni noul CEO al ING Hubs România de la...

Raport EFOR: Partidele politice au cheltuit 210 milioane de lei pentru alegerile parlamentare

Partidele politice din România au investit sume considerabile în promovarea candidaților și mobilizarea electoratului pentru scrutinul de alegeri parlamentare din 1 decembrie. Mai exact,...
Ultima oră
Pe aceeași temă