Spatiul a fost amenajat de Primaria Municipiului Bucuresti. Acest proiect – reprezentativ pentru vocatia Francofoniei – va simboliza traditia francofona si francofila a tarii noastre si activitatea Romaniei pe linia francofoniei institutionale, al carei scop este edificarea unui spatiu al solidaritatii, fundamentat pe principiile umanismului, democratiei si al respectarii diversitatii culturale si lingvistice.
Denumirea ‘Pietei Francofoniei’ a fost decisa de Consiliul General al municipiului Bucuresti, pe 29 ianuarie, ca urmare a propunerii Ministerului Afacerilor Externe.
Inaugurarea pietei are loc in contextul aniversarii a 20 de ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Internationala a Francofoniei (initial Agentia de cooperare culturala si tehnica, iar din 1998 OIF).
De la aderarea sa la Francofonie in 1993 Romania s-a implicat activ in promovarea valorilor francofone, a organizat Sommet-ul Francofoniei in 2006, a detinut mai multe presedintii ale unor organisme institutionale francofone, a creat programul de burse de cercetare doctorala si postdoctorala ‘Eugen Ionescu’ si participa activ la planul de formare in limba franceza destinat functionarilor romani. Aceste aspecte au determinat conducerea OIF sa denumeasca Romania ‘stat-fanion’ al francofoniei in Europa centrala si de est.