Costurile de finanţare ale Ungariei au scăzut luni, iar forintul s-a apreciat faţă de euro, datorită zvonurilor că premierul Viktor Orban va ceda în disputa cu instituţiile financiare internaţionale, modificând controversata lege privind banca centrală pentru a obţine un împrumut de la FMI şi CE, relatează Mediafax.
Randamentul obligaţiunilor ungare cu maturitatea la zece ani a scăzut luni cu 19 puncte de bază (0,19 puncte procentuale), la 9,89%, transmite Bloomberg.
Guvernul ungar va emite luni titluri de Trezorerie de 40 miliarde forinţi (163 milioane de dolari), cu maturitatea la şase săptămâni.
Forintul s-a apreciat cu 0,5%, la 312,95 forinţi pe euro.
Moneda ungară s-a depreciat puternic săptămâna trecută, atingând mai multe minime istorice în raport cu euro, în contextul relaţiilor tensionate dintre Budapesta şi instituţiile financiare internaţionale.
Disputa este concentrată pe legea privind banca centrală, reprezentanţii FMI şi CE, alături de Banca Centrală Europeană, acuzând guvernul ungar că vrea să restrângă independenţa instituţiei.
Premierul Viktor Orban a declarat duminică, într-un interviu acordat agenţiei de stat MTI, că Ungaria este pregătită să accepte „orice fel” de linie de credit care să ajute statul să se finanţeze din piaţă.
„A avut loc o întoarcere la 180 de grade în privinţa comunicării, atenţia este îndreptată acum asupra acţiunilor concrete. Dacă vrem plasa de siguranţă a FMI, lista de dorinţe a FMI şi a Uniunii Europene trebuie implementată”, comentează Peter Karsai, trader la Commerzbank Budapesta.
Fitch a retrogradat vineri Ungaria în categoria „junk”, în linie cu deciziile anunţate spre sfârşitul anului trecut de celelalte două mari agenţii de rating, Standard & Poor’s şi Moody’s.
Guvernul a ratat ţinta de finanţare la mai multe emisiuni de obligaţiuni din decembrie şi de la începutul acestui an. Joi, statul a împrumutat 35 miliarde forinţi (140 milioane de dolari) prin titluri la un an, cu 10 miliarde forinţi mai puţin decât preconiza. Dobânda a crescut în cadrul operaţiunii la 9,96%, cel mai ridicat nivel din aprilie 2009.
Bursa de la Budapesta este în urcare luni cu 2%, iar acţiunile OTP, cea mai mare bancă ungară, au crescut cu 3,4%.
Orban a indicat, în interviul acordat MTI, că guvernul nu stabileşte nicio precondiţie în negocierile cu FMI şi CE, fiind dispus să negocieze pe orice problemă ridicată de reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, potrivit Portfolio.hu.
Negociatorul şef, ministrul dezvoltării Tamas Fellegi, are mandatul de as accepta orice tip de credit, fără alte discuţii, atât timp cât se va asigura că Ungaria va rămâne pe pieţe.
Potrivit informaţiilor apărute vineri în presa ungară, citate de Portfolio, FMI va pune mai multe condiţii la masa negocierilor.
Informaţiile sunt extrase dintr-un document pregătit pentru şedinţa Consiliului Director al FMI din 18 ianuarie:
– Restaurarea independenţei băncii centrale (în efect, modificarea legii privind banca centrală, aprobată la sfârşitul anului trecut de Parlament – n.r.);
– Consolidarea Consiliului Fiscal;
– O politică fiscală mai strictă, în special pe partea de cheltuieli;
– Reducerea considerabilă a „taxelor de criză” şi eliminarea lor în timp (se referă la taxele speciale impuse băncilor şi companiilor mari de guvernul Fidesz – n.r.);
– Încetarea implementării măsurilor de politică economică „luate ad-hoc”;
– Reorganizarea sistemului de transferuri sociale;
– Restructurarea companiilor de transport public;
– Introducerea instituţiei falimentului pe persoană fizică.