1.3 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSpecialUngaria, sfatuita sa fie mai precauta fata de problema minoritatilor

Ungaria, sfatuita sa fie mai precauta fata de problema minoritatilor

Europarlamentarul austriac Hannes Swoboda a declarat luni ca Ungaria ar trebui sa manifeste mai multa precautie fata de problema minoritatilor si ar trebui sa se puna in locul Romaniei, imaginandu-si ca are o minoritate care isi doreste autonomia, relateaza NewsIn si Hotnews. Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialistilor europeni din Parlamentul European, a explicat ca tensionarea brusca a relatiilor dintre Romania si Ungaria poate fi rezolvata printr-o abordare "mai rece" a problemei.

"Cred ca, pe de o parte, tarile care au astfel de probleme, ca de exemplu Slovacia si Romania, nu ar trebui sa fie atat de agitate. Pe de alta parte, Ungaria ar trebui sa aiba mai multa sensibilitate pentru acest subiect. Ungaria nu are acest fel de minoritati pe teritoriul sau, dar ar trebui sa isi imagineze ca are si ca presedintele unei alte tari ar veni pentru a gestiona situatia", a spus Hannes Swoboda, intrebat despre situatia creata de faptul ca presedintelui ungar i-a fost refuzat, in acest sfarsit de saptamana, avizul de aterizare pe aeroportul din Targu Mures pentru a participa la manifestarile din Harghita si Covasna cu ocazia Zilei Maghiarilor de pretutindeni.

"Cred ca este uneori o chestiune inteleasa gresit si mai multa sensibilitate din partea ambelor parti ar fi binevenita. Daca vizita are ca scop sustinerea culturala si conferirea sentimentului de legatura traditionala stransa cu minoritatea, atunci e in regula. Dar sa nu fie vorba despre sustinerea unei probleme politice ca autonomia", a punctat Swoboda.

Intrebat daca radicalizarea brusca a discursului UDMR are legatura cu faptul ca aceasta formatiune a fost exclusa de la guvernare, Swoboda a explicat ca "e intotdeauna mai bine ca o mare minoritate sa fie reprezentata la guvernare". "Marile minoritati sunt intr-un fel elemente fundamentale, fondatoare ale unor tari, asa cum este cazul Rmaniei, al Slovaciei, dar si al altor tari. Este doar un principiu, depinde de partide ce hotarare iau, pentru ca nu le poti forta", a spus Swoboda.

Europarlamentarul a spus ca aceeasi problema exista si in Slovacia, Ucraina, Serbia sau Romania. "Guvernele sunt foarte sensibile, deoarece se tem de interventia unei alte tari in problemele interne. Stim si ca mai multe vizite ale presedintelui ungar in Slovacia au fost privite foarte critic. Acum se intampla la fel in Romania. Cred ca ar fi mai bine sa avem un consens despre gestionarea acestei situatii. De exemplu, ca presedintele ungar poate veni intr-o tara vecina ca sa se adreseze comunitatii maghiare, dar sa existe intotdeauna o notificare sau o limitare a numarului de vizite", a propus Hannes Swoboda.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă