5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialUngaria incearca sa relanseze proiectul Nabucco

Ungaria incearca sa relanseze proiectul Nabucco

Reprezentanti ai Uniunii Europene, reprezentanti ai tarilor partenere si potential furnizoare ale gazoductului Nabucco se reunesc marti la Budapesta, in contextul in care proiectul destinat sa reduca dependenta UE de Rusia a primit un impuls in urma recentei crize a gazului, relateaza Reuters, preluat de agentia NewsIn.

La propunerea Ungariei, Uniunea Europeana si oficiali din Asia Centrala se reunesc la Budapesta marti, incercand sa relanseze proiectul Nabucco, in valoare de 10 miliarde de euro, care ar trebui sa reduca dependenta Europei fata de gazul din Rusia.

"Nu exista campanie de PR care sa fi avut drept rezultat mai multa atentie pentru proiectul Nabucco decat i-a adus disputa ruso-ucraineana", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului ungar, Bernadett Budai. "Este cea mai buna sansa din ultimii ani sa facem progrese", a continuat ea.

Disputa contractuala dintre Moscova si Kiev a dus la intreruperea aprovizionarii cu gaz rusesc a sute de milioane de oameni in centrul Europei pana saptamana trecuta.

Proiectul Nabucco are in vedere transportul gazului de la marea Caspica pe o distanta de 3.300 de kilometri, prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la un hub de distributie din Austria. Nabucco isi propune sa acopere 5% din nevoile europene de gaz. Proiectul a avansat insa lent, iar expertii spun ca exista mai multe obstacole care l-ar putea anula cu totul.

In aceste conditii, nimeni nu are asteptari prea mari de la reuniunea de marti, la care vor participa membrii consortiului din Austria, Bulgaria, Germania, Hungaria, Romania si Turcia. Va fi prezent si premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia UE, precum si comisarul pentru energie Andris Piebalgs. Vor participa si reprezentanti ai guvernelor din Azerbaijan si Irak si ai companiilor din Turkmenistan.

Una dintre dificultatile cu care se confrunta proiectul este sa gaseasca suficiente resurse de gaz, precum si cererea Ankarei de a pastra 15% din gazul care va trece prin conducta. Partenerii Turciei la proiect doresc ca aceasta tara sa fie una de tranzit, si nu destinatara a o parte din cei 30 de miliarde de metri cubi de gaz care vor traversa conducta.

Un oficial turc din domeniul energiei a declarat saptamana trecuta ca Ankara se asteapta sa se gaseasca o solutie la aceasta problema, dar si la altele, la reuniunea de la Budapesta.

In ultima vreme, Turcia a inceput sa conditioneze sprijinul pentru Nabucco de negocierile de aderare la UE. In timpul unei vizite la Bruxelles de saptamana trecuta, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat ca tara sa isi va revizui sprijinul pentru Nabucco, in replica la veto-ul cipriot pentru deschiderea capitolului energie din negocierile de aderare la UE. Dupa cateva ore insa, el a declarat ca Turcia nu va folosi Nabucco drept arma.

Aceste dezacorduri cu Turcia au blocat progresul spre un acord de stabilire a termenilor de functionare a conductei. Insa principala problema este lipsa de resurse de gaz suficient de mari pentru a justifica proiectul. Criticii proiectului spun ca numai Rusia, care are in vedere o conducta rivala numita South Stream, are suficient gaz pentru a aproviziona Nabucco.

Oficialii rusi s-au declarat sceptici cu privire la succesul proiectului european. "Nabucco ar putea fi un monument al marilor ambitii si actiunilor gandite insuficient", a declarat Viktor Zubkov, prim vicepremier rus si presedite al Consiliului de Administratie al Gazprom, cand a fost intrebat la Budapesta daca Nabucco poate supravietui fara gaz rusesc.

Fara gaz si fara un acord intre guvernele membre, finantarea conductei este inca sub semnul intrebarii. Bancile ezita sa puna la dispozitie fondurile inainte de semnarea unui acord interguvernamental, pana la fixarea conditiilor pe termen lung si asigurarea resurselor de gaz. Pe de alta parte, tarile furnizoare, precum Turkmenistan, Azerbaidjan si Kazahstan ezita sa semneze pana cand nu exista finantare si conducta nu a fost construita.

Iranul, care s-a declarat dispus sa furnizeze gaz, nu poate fi acceptat din motive diplomatice, iar infrastructura Irakului este departe de a fi adecvata, spun expertii.

Actionarii Nabucco – OMV, MOL, Transgaz, Bulgargaz, Botas si RWE – sunt de parere ca Uniunea Europeana trebuie sa ofere garantii sau prefinantare pentru a convinge tarile furnizoare ca proiectul este viabil.

Cele mai citite

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România, în scădere

În primele zece luni ale acestui an, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a scăzut cu 5,3%, comparativ cu perioada similară...

Peste 2.400 de militari, la parada de Ziua Naționață din Capitală. Evenimentele de la Alba Iulia

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale...

Ultima zi națională a lui Iohannis, zi de glorie pentru Ciolacu. Șeful Guvernului a făcut o “baie de mulțime” la Arcul de Triumf iar...

Aproape 3000 de militari, 130 de mașini blindate și 40 de avioane și elicoptere au participat la parada militară de la Arcul de Triumf,...
Ultima oră
Pe aceeași temă