1.2 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialUngaria ameninţă că va retrage sprijinul pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană

Ungaria ameninţă că va retrage sprijinul pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană

Ungaria va reexamina susţinerea sa faţă de candidatura Serbiei la Uniunea Europeană (UE), după ce Belgradul a adoptat o lege privind restituirea bunurilor, pe care Budapesta o consideră discriminatorie faţă de etnicii maghiari din Voivodina, informează agenţia MTI, citată de AFP, potrivit Mediafax.

Suntem din ce în ce mai angajaţi în favoarea integrării europene a Serbiei, dar aderarea nu este realistă din cauza legilor care conţin privaţiuni colective de drepturi civice”, afirmă vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén.

El a precizat că Guvernul de la Budapesta “va reexamina susţinerea faţă de aderarea Serbiei la UE”, dacă Parlamentul sârb nu va modifica “părţile inacceptabile ale legii de restituire a bunurilor în sensul de a face posibilă acordarea de compensaţii şi comunităţii maghiare”.

Parlamentul sârb a adoptat săptămâna trecută o lege privind restituirea bunurilor confiscate de regimul comunist după al doilea Război Mondial.

“Ungaria respinge din principiu culpabilitatea colectivă, care este total contrară normelor de bază ale Uniunii Europene, drepturilor omului şi intereselor comunităţii ungare”, adaugă Semjen.

Vicepremierul ungar şi-a exprimat convingerea că Serbia va revizui textul şi Budapesta va reveni asupra poziţiei.

 

Cele mai citite

Consulul general al României la Cernăuți a acordat diplome de excelență jurnaliștilor români de război

Consulul general al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, le-a acordat, miercuri, în cadrul unei ceremonii cu prilejul Zilei Naţionale a României, diplome de excelenţă...

AUR va organiza un Congres extraordinar pe data de 2 decembrie la Alba Iulia

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă organizarea unui Congres extraordinar, pe data de 2 decembrie, la Alba Iulia, prilej cu care vor fi discutate...
00:00:22

 Biden: Ostaticul israeliano-american a fost eliberat de Hamas

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri (29 noiembrie) că ostaticul israeliano-american Liat Beinin a fost eliberat de Hamas după ce a fost răpit...
Ultima oră
Pe aceeași temă