In aceste zile, Mangalia gazduieste cea de-a VII-a editie a Festivalului Callatis 2005, un maraton muzical care include opt spectacole ce au loc in fiecare seara in Portul Turistic pe scena plutitoare in forma de scoica. Ca si anii trecuti, amplul eveniment reuneste zeci de artisti romani cunoscuti sau aflati la inceput de drum. In plus, organizatorul manifestarii, Primaria Mangalia invita in fiecare an un interpret din strainatate, indragit de publicul spectator, ceea ce face ca festivalul sa castige tot mai multa faima. Despre sarbatoarea Mangaliei am discutat cu initiatorul acestui proiect, primarul Zamfir Iorgus, care ne-a raspuns la cateva intrebari:
– Credeati ca Festivalul Callatis va reusi sa ajunga la editia a VII-a?
– La inceput m-am temut putin ca festivalul nu va dainui, dar, ulterior, am realizat ca succesul de care se bucura nu va avea ca efect decat continuarea lui. Chiar daca au existat voci care spuneau ca festivalul nu se justifica si ca mai bine nu s-ar organiza, Callatisul a devenit, in timp, indispensabil, dovada fiind numarul impresionant de spectatori si telespectatori care au urmarit seara de seara spectacolele de pe scena plutitoare. Este un vis frumos care se repeta in fiecare vara la Mangalia, iar manifestarile adiacente au devenit, la randul lor, puncte de referinta. De 7 ani festivalul a reusit sa surprinda in fiecare vara prin demonstratiile de virtuozitate si culoare care duc faima Mangaliei in lumea intreaga.
– Avand in vedere experienta anilor trecuti, organizarea acestei editii a fost dificila?
– Contrar asteptarilor, ca si la primele editii, si acum a fost la fel de greu de realizat in cel mai mic detaliu acest proiect complex. Din fericire, avem alaturi o echipa de profesionisti, astfel ca am reusit sa facem fata cu brio, iar succesul primelor spectacole a demonstrat acest lucru. Mai trebuie spus ca spre deosebire de anii trecuti, acum, contributia financiara a Consiliului Local Mangalia s-a redus simtitor, astfel ca am devenit un sponsor secundar, deoarece ne-au sprijit numerosi agenti economici, ceea ce inseamna ca, in scurt timp, vom ajunge la performanta de a nu mai aloca nici un ban de la buget, ceea ce nu va reprezenta decat un castig pentru cetatenii de buna-credinta ai municipiului, respectiv un esec pentru carcotasi.
– Reprezinta festivalul o modalitate de relansare a turismului din sudul litoralului?
– Cu siguranta si acest lucru se regaseste in numarul impresionant de vizitatori romani si straini care isi dau intalnire in Portul Turistic sau in Piata festivalului, unde asista la celelalte actiuni. Acest aspect s-a vazut cel mai bine in sezonul actual care, dupa cum se stie, nu a inceput deloc bine, din cauza vremii capricioase. De la 1 august situatia s-a schimbat, unitatile de cazare din oras si statiuni au un grad ridicat de ocupare. Mai mult, sunt convins ca pana la sfarsitul verii vizitatorii vor continua sa soseasca in sudul litoralului in numar la fel de mare, astfel ca in luna septembrie, cand vom trage linie, vom constata ca turismul din zona nu a avut de suferit.