» Peste 200.000 de persoane au fost confirmate cu probleme de sanatate.
» 1,5 milioane de romani au fost trimisi de medicul de familie sa-si faca analize.
» Taloanele pierdute sau deteriorate vor fi retiparite.
Eugen Nicolaescu a criticat ieri, in cadrul unei videoconferinte cu autoritatile locale, o parte din structurile judetene din Sanatate, reprosandu-le ca nu s-au implicat in rezolvarea deficientelor privind programul de evaluare. De asemenea, Nicolaescu nu a pierdut prilejul sa atinga "feudalii" din sistem, care, deranjati de derularea programului, "se vad ocoliti de unii pacienti si au inteles ca vremea lor a apus". Primele rezultate oficiale arata ca, din cele 2,5 milioane de romani care si-au efectuat analize, aproape un sfert prezinta risc pentru boala diabetica de tip doi (fara dependenta de insulina). Circa 12% din romani ar putea dezvolta o boala cardiovasculara, 3,41% sunt candidati pentru o boala renala, iar 12% pentru cancer de col uterin. Peste 200.000 de persoane au fost confirmate ca fiind cazuri noi de boala. "In lunile iulie, august si septembrie, au fost trimise 6 milioane de taloane. Dintre acestea, 14,63% au fost returnate la posta si la casele judetene", a precizat Nicolaescu. Medicii de familie au recomandat efectuarea analizelor medicale pentru un numar de 1,5 milioane de pacienti. Din acestia, numai 30% au primit indicatia de a efectua un set complet de analize. Dr. Doina Mihaila, medic de familie, a explicat cum se determina riscul unui pacient pentru o anumita boala cronica: pe baza chestionarului si a analizelor de laborator. Pentru diabet, riscul este masurat pe baza antecedentelor din familia pacientului, a valorii crescute a glicemiei etc.; pentru boli cardiovasculare – masurarea tensiunii arteriale, valorile crescute ale colesterolului si trigliceridelor, dar scazute ale HDL (colesterol bun), stil de viata (alimentatie bogata in grasimi, sedentarism etc.); pentru cancerul de col uterin – chestionar (debutul vietii sexuale, numar de parteneri, tulburari de menstruatie, numar de avorturi etc.); pentru boala cronica renala – antecedente familiale, sumarul de urina, valoarea creatininei serice. Peste 10% din cei evaluati pana acum sunt neasigurati – aproape 30.000 de cetateni. Ministrul Sanatatii a recunoscut ca s-au produs si disfunctii in aplicarea programului. "In ceea ce priveste taloanele aflate la CJAS, fiecare casa trebuie sa puna la dispozitie un numar la care sa fie apelata de cetatenii care nu au primit taloanele in luna de nastere. Pentru taloanele distruse sau pierdute – vor fi inregistrate la o lista separata la CJAS si se va proceda la retiparirea acestora", a spus Nicolaescu. Persoanele care primesc taloanele la sfarsitul lunii si nu se mai pot prezenta la medic vor beneficia de modificarea Ordinului 994, astfel incat sa poata fi recuperat programul.
SPECIALISTUL
Oamenii se prezinta
la medicul de familie
Cifrele acestea se explica prin faptul ca acest program de evaluare da oamenilor posibilitatea de a se duce la doctor. Riscul nu inseamna automat boala. In urma examenului clinic, a completarii chestionarului medical si a efectuarii analizelor de laborator, se poate specifica daca pacientul are sau nu o predispozitie pentru o anumita boala. La bolnavii care se suspicioneaza o anumita afectiune se continua investigatia. Persoanele neasigurate, in cazul in care se suspicioneaza o afectiune, sunt atentionate sa-si continue pe cont propriu investigatiile. Un neasigurat are dreptul doar la pachetul minimal de servicii medicale.
Dr. Vasile Ciurchea, presedintele Casei
Nationale de Asigurari
de Sanatate
CONCLUZII
» Putini tineri
Populatia tanara, sub 40 de ani, se prezinta in numar redus la medicul de familie.
» Mesaje
Nicolaescu a trimis autoritatilor locale noua mesaje cu privire la derularea programului. Nicolaescu a cerut medicilor de familie liste cu disfunctionalitati.
» Contracte
Ministrul Sanatatii intentioneaza sa delege CNAS cu preluarea costurilor suplimentare (pentru retiparirea si distribuirea taloanelor pierdute) pe motiv ca aceasta are contract cu Posta Romana si Evidenta Populatiei.