3.6 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecialUn sfert de secol de navigatie pe Canalul Dunare-Marea Neagra

Un sfert de secol de navigatie pe Canalul Dunare-Marea Neagra

» Astazi se implinesc 25 de ani de la deschiderea oficiala a navigatiei pe Canalul Dunare-Marea Neagra.

» Construit de comunisti, la ordinul conducerii URSS, canalul poate deveni un atu al economiei de piata romanesti.

Canalul Dunare-Marea Neagra, obiectiv national de mare importanta economica, a fost proiectat pentru a functiona la o capacitate de 80 milioane tone anual. Constructia sa a necesitat excavarea a aproximativ 300 milioane de metri cubi de sol si roca. Peste 4 milioane de metri cubi de beton si beton armat au fost folosite si, de asemenea, 24.345 tone de echipament si lucrari metalice. Darea in exploatare a canalului s-a facut dupa opt ani de lucrari de constructie, lucrari care continua si astazi, alaturi de operatiuni de modernizare, retehnologizare a ecluzelor si a infrastructurii.
Potrivit standardelor EEC-UNO, Canalul Dunare-Marea Neagra se situeaza in clasa a sasea de canale interioare, cea mai mare clasa pentru astfel de constructii. Este al treilea canal ca marime din lume, dupa Suez si Panama.
Canalul are si avantajul de a scurta cu circa 400 de kilometri ruta marfurilor de la Marea Neagra spre centrul Europei si cu aproximativ 4.000 de kilometri ruta pe care o fac marfurile din Australia si Orientul Indepartat destinate Europei Centrale. Acest lucru il face un important obiectiv pentru economia Romaniei si a Europei, mai ales daca tinem seama ca transportul fluvial este cel mai ieftin si ca directivele UE solicita reducerea poluarii cauzate de transportul rutier.
De asemenea, structura propriu-zisa, frumusetea peisajului dobrogean, cat si punctele turistice invecinate fac din Canalul Dunare-Marea Neagra un important obiectiv turistic.

» Patru zile de festivitati
"In perioada 26-29 mai se vor desfasura festivitatile de celebrare a celor 25 de ani de existenta a Canalu-lui Dunare-Marea Neagra. In cadrul festivitatilor vor avea loc mai multe evenimente, la care vor fi invitate oficialitati din tara si strainatate", a declarat  Ilie Valentin Zeicu, director general CN "ACN" SA Constanta.

Cele mai citite

Festivalul de film fantastic Dracula TiMes, parte a Dracula Film Festival, s-a încheiat

Dacre Stoker, stră-stră-nepotul lui Bram Stoker, autorul cărții Dracula (1897), a participat la Dracula TiMes cu prezentarea „Stoker on Stoker, Misterele din culisele scrierii...

Păcatele lui Kissinger

„Despre morți, numai de bine” – ne îndeamnă un vechi obicei creștin. Ca unii care i-am lăudat lui Henry Kissinger abilitățile diplomatice, în strategia...

România vrea să utilizeze dar și să fabrice tehnologii verzi, anunță președintele Iohannis

"România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar și să fabrice tehnologii verzi", a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului „Sustainable Innovation Forum...
Ultima oră
Pe aceeași temă