1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialUn sfert de glob dă mită

Un sfert de glob dă mită

O persoană din patru la nivel mondial a plătit mită în cursul anului trecut, potrivit unui studiu publicat joi pentru a marca Ziua Internaţională Anticorupţie, informează Hotnews.

Studiul, realizat de agenţia non-guvernamentală Transparency International, a urmărit mita la scară mică, fiind întocmit şi pe baza unor sondaje de opinie printre mai mult de 91.000 de persoane din 86 de ţări.

În ultimele 12 luni, una din patru persoane a plătit o mită unor funcţionari din domenii precum sănătatea, educaţia sau finanţele, arată Barometrul Global al Corupţiei pe anul 2010.

Însă – potrivit documentului – instituţia cea mai coruptă se dovedeşte a fi poliţia. Aproape 30 la sută din respondenţii care au avut relaţii cu poliţia au declarat că au dat mită.

La nivel mondial, Africa sub-sahariană a fost regiunea cu cea mai mare incidenţă de luare de mită, mai mult de o persoană din două recunoscând că a facut astfel de plăţi către unii funcţionari, în ultimele 12 luni. Urmează în acest top Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, 36 la sută din oamenii din aceste regiuni spunând că au plătit mită.

Procentul este de 32 la sută în fostele republici sovietice, 23 la sută în America de Sud, 19 la sută în Balcani şi Turcia, 11 la sută în regiunea Asia-Pacific şi scade la 5 la sută în Uniunea Europeană şi America de Nord.

Studiul mai arată că cei cu salarii mici tind să ofere mai des mită.

Cele mai citite

Congresul american nu a adoptat un pachet financiar masiv pentru Ucraina și Israel

Congresul american a eşuat miercuri în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari reclamat cu insistenţă de preşedintele Joe Biden,...

Patru persoane rănite, dintre care una grav, într-un atac armat la Bruxelles

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, miercuri seară, într-un atac armat pe o arteră comercială importantă din Bruxelles, a anunţat poliţia...

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...
Ultima oră
Pe aceeași temă