Un deputat ucrainean, reprezentant al comunităţii tătare din Crimeea, se află într-o vizită la Moscova, penru negocieri, în cazul în care peninsula separatistă intră în componenţa Rusiei, relatează AFP, conform Mediafax.
„Deputatul ucrainean Mustafa Djemilev a plecat, cu un avion, într-o vizită de lucru la Moscova, unde se va întâlni cu fostul preşedinte al Republicii Tatarstan Mintimer Şaimiev”, a anunţat organul ales care reprezintă această comunitate, Medjlisul Tătarilor, într-un comunicat.
Citeşte şi: Observatorii OSCE îşi continuă misiunea în Ucraina
Djemilev este fostul preşedinte al Medjlisului, iar în prezent este deputat în cadrul partidului Iuliei Timoşenko, Batkivşcina (Patrie), în Parlamentul ucrainean.
„În cursul acestei misiuni, este prevăzută studierea situaţiei din Crimeea, dar şi relaţiile dintre tătarii din Crimeea şi tătarii de pe Volga şi din Ural”, în Rusia, potrivit comunicatului, în care se anunţă că vizita a fost aprobată de către noile autorităţi ucrainene.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat pentru agenţia Interfax că Djemilev a fost invitat la Moscova, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.
Citeşte şi: Turcinov: Ucraina nu va urma ”scenariul scris de Kremlin” pentru Crimeea
„Confirm că Mustafa Djemilev este invitat la Moscova pentru stabilirea unor contacte”, a declarat el, refuzând să spună cu cine se va întâlni deputatul ucrainean.
Potrivit site-ului ucrainean 15minut.org, Djemilev a declarat că ar putea să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Această vizită intervine în contextul în care alipirea la Rusia a peninsulei ucrainene separatiste, în care locuieşte o minoritate tătară importantă, pare să fie tot mai inevitabilă, după ce Parlamentul local prorus a adoptat marţi o declaraţie de independenţă, o etapă prealabilă referendumului prevăzut duminică.
Această comunitate musulmană, care reprezintă 12-15% din cele două milioane de locuitori ai peninsulei, nu vede cu ochi buni revenirea Crimeei în cadrul Rusiei.
Citeşte şi: Parlamentul Crimeei a adoptat o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina
Instalată în Crimeea începând din secolul al XIII-lea, comunitatea tătară a fost deportată în Siberia şi Asia Centrală în timpul lui Stalin şi a putut reveni în peninsulă abia după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în 1991.