PREMIANTUL ZILEI
(un comentariu semnat “Linxul”, pe marginea articolului “Invazia lacustelor”, de Tom Gallagher)
O democratie pe dos
D-le Gallagher, prin obiectivitatea si discernamantul dvs. ati facut un mare serviciu romanilor si tarii acesteia. Marele bolnav numit Romania (de asta l-or fi votat romanii pe doctor, la Bucuresti ?) are nevoie, mai intai de orice, de un diagnostic corect. Altfel, cum sa aplici un remediu eficient ?
Neincrederea romanilor in politica, d-le Gallagher, este, de fapt neincrederea lor in politicieni. Fiindca in Romania politica functioneaza pentru politicieni, ci nu invers. Asemenea, institutiile de toate felurile si culorile, functioneaza pentru functionarii publici, ci nu invers. A te implica, in Romania, in politica, inseamna a face jocul unui clan sau al altuia. In Romania, feudele (judetele) exista pentru "baronii locali", ci nu invers. In Romania politica, economicul, adminstrativul, legislativul, nu sunt puteri separate in stat, dimpotriva, alcatuiesc un monolit de nedescalcit si nedezbinat. Astfel, politicianul nu este separat de mediul de afaceri, nici de legislativ sau guvernatorii locali. Toate acestea se intampla in Romania sub lozincile democratiei (cu tot ce presupune ea) si respectarii drepturilor omului. Toate acestea se intampla aicea si cu sprijinul banilor europeni.
Cum sa nu fie cetateanul de rand dezgustat si neincrezator in ceea ce se cheama "politica" sau "democratie" in Romania ? Atunci cand toate aceste clanuri oligarhice ale puterii isi fac jocul sub nasul si pe spinarea lui, atunci cand conditiile au devenit in tara asta de nesuportat si saracia lui creste direct proportional cu bogatia politcienilor oligarhi ? Cum s-ar numi sistemul din aceasta tara in tara dvs., de exemplu, d-le Gallagher ? Si cum s-ar numi majoritatea politcienilor din aceasta tara in tara dvs. ? Si unde le-ar fi locul acolo ?
Fireste, monolitul puterii din Romania se teme de concurenta, atat politic, cat si economic, fiindca o reala economie de piata le-ar strica jocurile, prin aparitia concurentei reale si crearea unei piete competitive. Vezi si eforturile lor asiduee de alungare a marilor investitori din Romania.
Mai spuneti, d-le Gallagher, ca date fiind miliardele aruncate in joc, UE va trebui sa monitorizeze cu atentie evolutia politica din tara asta. Dar cum credeti dvs. ca a fost posibila o astfel de "evolutie" politica in tara asta ? O "evolutie" care i-a ras in nas Uniunii, pe banii ei si adapostindu-se in umbra principiilor ei ? "Politicienii" nostri s-au bazat ei pe ceva. Si anume pe slabiciunea si neicrederea in institutiile Uniunii, fiindca acestea erau mijloacele si parghiile prin care ultima putea interveni in jocurile lor. Personal, sper sa le fi subestimat. Ca sa nu mai vorbim de valorile civilizatiei occidentale, pe care le-au ridiculizat, aplicandu-le pe dos. Ce forta mai are pentru omul de rand cuvantul "democratie" in tara asta, dupa ce a fost aplicat pe dos, asa cum a fost ? O intrebare ramane : are UE forta institutionale sa monitorizeze sistemul aberant din tara asta ? Sau are doar bani de oferit, in baza carora acest sistem sa se perpetueze linistit, nederanjat de nimeni ?
Cat despre "romanii cei mai inzestrati si sclipitori", acestia se tin pe picioarele lor, adica sunt inalt calificati, buni profesionisti, corecti, eficienti si este realmente nevoie de ei pe undeva. Chiar daca nu sunt agreati, facand distonanta flagranta cu sefii, indeosebi. Acesti romani traiesc din profesia si munca lor, nu sunt nevoiti sa se preteze la activitati penale pentru a-si mentine postul sau pentru a supravietui. Fiindca, chiar si un sistem sau un regim ca al nostru are nevoie de ei; fara ei, societatea n-ar mai putea functiona. Ce e rau este ca un profesionist duce in spate vreo 25 de rataciti in domeniu, dar cu relatii undeva, acolo sus, unde politica se amesteca cu mediul de afaceri, se amesteca cu administrativul si cu legislativul, pana la confuzie totala.
Linxul
……………………………………………………………………………
Un prost arunca o piatra
Un prost arunca o piatra si 10 destepti nu o ridica. Trebuie sa existe un consiliu profesoral national facut numai din specialisti (in orice domeniu trebuie sa existe), care isi continua activitatea, nu se proptesc in fotolii si care ar trebui sa decida. Nu unul securisto- politic care ocupa o functie demagogica. Corect, scoala ar trebui sa dea sansa copiilor sa isi dezvolte vocatii si hobbiuri, nu sa apara unul si sa zica “asa facem”. Lanseaza un slogan care sa ii aduca voturi, ca se vede la TV si in media. Incarci programa scolara cu religie (ore la greu), sah. Ce faceti domnule cu copiii Romaniei!
Momo (un comentariu pe marginea articolului "Cantare (sahista) Romaniei", de Iosif Klein Medesan)
Inca un comentariu pe marginea aceluiasi artico:
Dezastrul invatamantului Romanesc post-1989
(…) Un sistem de invatamant gestionat catastrofic, doar pe baza interesului profilor universitari de a-si pastra catedrele…
Sute de mii de absolventi de invatamant universitar care dupa ce fac 3 sau 4 ani de facultate mai trebuie sa faca si masteratul pentru a avea o diploma adevarata… Care nici asta nu e neaparat echivalenta / echivalabila cu diplomele din alte state europene…
Elevi de scoala primara, gimnaziu si colegiu care nu practica nici un fel de sport, ore de sport care se fac in sala de clasa sau nu se fac deloc… Competitii sportive scolare la nivel de oras, judet, national inexistente…
Si vin cei doi senatori din care unul doarme pe rupte in sedinte (Paunescu), depasit fiind complet de ceea ce se intampla in Romania europeana a anului 2008, visand la ceea ce a fost candva Cenaclul Flacara, iar cel de-al doilea (Funar), mancator de unguri pe paine si candidat cu inalt potential al institutiilor psihiatrice, sa propuna introducerea sahului obligatoriu in scoli!!! Probabil ca se vor gasi destui idioti in parlamentul rusinii sa voteze aceasta aberatie…
Asa cum au votat ca religia sa fie disciplina obligatorie.
RUUUUUUUUUSIIIIIIIIINEEEEEEEEE!!!
George Brad
……………………………………………………………
Un comentariu pe marginea articoului "Suspendata", un pasaj mai mare”, de Petre Mihai Bacanu
Nu e rea ideea, chit ca e destul de inestetica. Poate s-ar rezolva asa si problema canalizarii… Pe de alta parte Dambovita absoarbe mult praf, in dreptul ei se formeaza curenti care mai improspateaza aerul. Mult mai simpla si mai eficienta ar fi taxa pentru intrare in centru. 600 RON pe an nu e mult. La Londra se platesc 25 lire pe zi. Si la ei a castigat un maimutoi care a promis sa scoata taxa asta. Mai urgent ar fi sa se faca metroul din Drumul Taberei. Si sa se faca o harta a traficului pentru diferite ore, ca sa nu ne mai certam cine e realist si cine e fantezist. Dupa capul meu prioritatile sunt Colentina si Drumul Taberei, care nu sunt pe axa Dambovitei. Oricum trebuie sa observam ca Oprescu nu este realist, ca domnul Bacanu. E suficient de confuz si zapacit ca sa joace numai rolul de coada de topor.
Cristina