0.8 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialUn primar din Franţa vrea să îi ridice o statuie Carlei Bruni-Sarkozy

Un primar din Franţa vrea să îi ridice o statuie Carlei Bruni-Sarkozy

Primarul din Nogent-sur-Marne, o localitate de la periferia Parisului, vrea să ridice o statuie cu imaginea Carlei Bruni-Sarkozy, proiect care a generat o polemică pe plan local, au anunţat edilul, consilieri ai opoziţiei şi surse din anturajul soţiei preşedintelui francez, relatează Mediafax.

Conform primarului Jacques Martin, membru al partidului prezidenţial UMP, această statuie de bronz de doi metri va reprezenta o muncitoare în ţinută de lucru, o referire la prelucrătoarele de pene, femei de origine italiană majoritatea, care lucrează într-o veche fabrică de pene din oraş.

“M-am gândit la Carla Bruni-Sarkozy pentru că este Prima Doamnă a Franţei şi este cea mai italiancă dintre femeile franceze. I-am propus ca imaginea sa să fie utilizată ca model şi ea a acceptat”, a explicat edilul, regretând o “polemică stupidă”.

Statuia va fi denumită “Valnurese” (Femeia din Val Nure), ca un omagiu pentru locuitorii din această vale din Emilia-Romagna care “începând din 1860” au părăsit Italia pentru a se stabili la Nogent-sur-Marne. Ea va fi instalată “într-un spaţiu privat”, în interiorul unei coproprietăţi în curs de amenajare din centrul oraşului, a precizat el.

Surse din anturajul Carlei Bruni-Sarkozy au confirmat că aceasta a acceptat să pozeze pentru artista care a sculptat statuia, Elisabeth Cibot, pe care o apreciază, dar au subliniat că “nu s-a pus niciodată problema să apară numele său”.

Modelling-ul “este fosta sa meserie, ea nu o mai face din motive comerciale, dar i se cere adesea să o facă şi spune deseori da, întotdeauna benevol”, au explicat sursele.

Acest proiect de statuie “este grotesc”, a reacţionat consilierul socialist William Geib, denunţând o “fantezie” a primarului. “Este o insultă pentru prelucrătoarele de pene italiene, să li se dea imaginea unei persoane bogate. Nu am nimic cu Carla Bruni-Sarkozy, dar ea nu reprezintă lumea muncitorilor”, a adăugat el.

Consilierul de dreapta Michel Gilles a denunţat ceea ce el consideră o “lovitură politică a primarului” înaintea alegerilor prezidenţiale.

Data inaugurării sculpturii nu a fost stabilită, potrivit lui Martin. “Ea va avea loc după alegerile prezidenţiale, pentru a nu se spune că am avut vreun obiectiv politic prin această statuie”, a precizat primarul.

Cele mai citite

Pensie de 94.000 de lei pe lună, cea mai mare din România

Cea mai mare pensie din România este de 94.000 de lei pe lună, echivalentul a aproximativ 19.000 de euro. Pensia respectivă este încasată de o...

Cluj: Se intervine pentru stingerea unui incendiu din curtea unui mall

Pompierii din Cluj intervin sâmbătă seara pentru stingerea unui incendiu izbucnit în curtea unui mall din Cluj-Napoca. Clienții unui supermarket au fost evacuați, conform...

București: Polițiștii Capitalei au efectuat cinci percheziții domiciliare într-un dosar de violare domiciliu, distrugere și influențare a declarațiilor

Poliţiştii Capitalei au efectuat cinci percheziţii domiciliare în Bucureşti într-un dosar privind infracţiunile de violare de domiciliu, distrugere şi influenţare a declaraţiilor, în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă