30 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialUn nou scut antirachetă va fi desfăşurat în jurul Moscovei după 2015

Un nou scut antirachetă va fi desfăşurat în jurul Moscovei după 2015

Rusia va desfăşura noi sisteme de apărare antiaeriană S-500 în jurul Moscovei după 2015, a declarat un expert rus din domeniu, relatează RIA Novosti, potrivit NewsIn.

„Termenul este stabilit într-un contract cu Ministrerul Apărării. Proiectul se află în faza de design”, a spus fostul expert-şef al Almaz-Antei, Igor Aşurbeili, pentru RIA Novosti.

Almaz Antei este principalul producător rus de sisteme de apărare antiaeriană cu rază medie şi lungă de acţiune, iar sistemele sale S-300 şi S-400 sunt printre cele mai performante din lume.

Rachetele S-500 nu vor fi cu autopropulsie, ca modelele anterioare S-300 si S-400, ci vor fi tractate, din cauza mărimii şi greutăţii mari

„Sistemul va fi însă mobil, pentru a proteja nu numai Moscova, ci şi orice altă regiune rusă sub ameninţare”, a spus Aşurbeili.

„Actualul sistem antibalistic A-35 din jurul Moscovei a fost construit la începutul anilor ’70, decât este învechit”, a adăugat el.

Scutul antirachetă al Moscovei a fost limitat ca mărime şi nu a mai fost updatat din cauza constrângerilor impuse de Tratatul antibalistic semnat cu SUA în anii ’70. SUA au abrogat tratatul în perioada lui Bush.

Rusia şi-a exprimat îngrijorarea faţă de planurile NATO pentru un scut antirachetă în Europa, spunând că acestea ar submina capacitatea nucleară de intimidare a Rusiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă