12 C
București
luni, 25 octombrie 2021

Un nou nume controversat apare pe lista viitoarei administraţii Trump. Preşedintele ales confirmă că îl ia în considerare pentru apărare pe generalul în retragere James Mattis, supranumit Câinele turbat

Generalul american James Mattis, care a condus Comandamentul Central al SUA, este avut în vedere pentru ocuparea funcţiei de secretar al apărării în noua administraţie a Statelor Unite, a declarat pe Twitter preşedintele ales, Donald Trump, citat de Reuters. Donald Trump a adăugat că întrevederea sa de sâmbătă cu generalul Mattis a fost „extrem de impresionantă”. 

Pe de altă parte, consilierul preşedintelui ales, Reince Priebus, a declarat că Donald Trump are în vedere mai multe persoane, dar „este posibil” ca lui Mitt Romney să i se ofere postul de secretar de stat al SUA.

Mitt Romney, care s-a întâlnit sâmbătă cu preşedintele ales american Donald Trump, a fost unul dintre cei mai fervenţi critici republicani ai miliardarului american în timpul campaniei electorale. 
Consilierul lui Trump, Reince Priebus, a declarat duminică că Romney şi Trump au avut o conversaţie importantă în timpul întrevederii de sâmbătă când au discutat despre „punctele fierbinţi” pe plan internaţional şi alte chestiuni.

Generalul in retragere James Mattis, poreclit “Mad Dog” (“Caine Turbat”), care vreme de peste patru decenii a fost seful Corpului Puscasilor Marini iar apoi a condus pentru scurt timp Comandamentul Central american. In varsta de 66 de ani, Mattis a luat parte la ambele razboaie din Golf si la cel din Afganistan si este cunoscut drept un intelectual, dar si unul dintre cei mai duri generali ai Pentagonului, dedicat soldatilor sai, pentru care a spus “Nu” chiar si vietii de familie.

“Generalul Mattis, care este luat in considerare pentru postul de secretar al Apararii, a fost foarte impresionat ieri. Un adevarat general al generalilor!”, a scris Trump duminica pe Facebook, dupa o intalnire cu fostul sef al puscasilor marini. Pe de alta parte, Mattis a fost tras pe linie moarta de administratia Obama, din cauza ostilitatii sale fata de Iran, despre care afirma ca este “amenintarea numarul 1 in regiune” din cauza programului nuclear al Teheranului.

Generalul si-a castigat porecla din cauza luarilor sale de pozitie extrem de transante. In 2005, a fost criticat dupa ce a declarat “In Afganistan gasesti tipi care pocnesc femei cate 5 ani pentru ca nu au purtat. Genul asta de oameni nu au oricum niciun fel de barbatie in ei, deci e chiar amuzant sa-i impusti. Chiar e amuzant sa impusti anumite tipuri de oameni. Ca sa fiu sincer, imi place scandalul si bataia”.

Mattis este insa si un sustinator al intaririi NATO si al unui rol mai activ al SUA in Europa. In 2015, el declara ca “perceptia este ca dam inapoi in privinta angajamentelor fata de aliatii nostri” si ca America sufera de “atrofiere strategica”. Mattis atragea atunci atentia ca agresiunea rusa in Crimeea si estul Ucrainei este “mult mai serioasa” decat o intrepreteaza Casa Alba si UE, iar sentimentele nationaliste exploatate de Vladmir Putin vor face ca acesta si succesorii sai sa nu poata da inapoi in atitudinea lor fata de Occident. Intentia liderului de la Kremlin, sustine Mattis, “este sa sparga NATO” iar Putin a demonstrat capabilitatile nucleare ale tarii sale.

 

Ultima oră
Pe aceeași temă