Un munte intreg s-a prabusit din cauza ploilor peste drumul care leaga comuna Baisoara de statiunea Muntele Baisorii din judetul Cluj. Circa 10.000 de metri cubi de pamant au pornit la vale cu tot cu copaci. Deblocarea soselei ar putea sa dureze circa 10 zile, a estimat presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara.
Drumul judetean 107 R Baisoara-Muntele Baisorii a fost blocat, joi seara, pe o portiune de 60 de metri, din cauza unei masive alunecari de teren. Pamantul a format un adevarat baraj, care a oprit scurgerea paraului Huda si care a format un adevarat iaz. Apa a inundat o serie de gospodarii, precum si fantanile familiilor are locuiau in vale.
In prezent, in satul Muntele Baisorii, in statiune si in catunele din amonte de locul prabusirii muntelui se mai poate ajunge doar pe jos. Jandarmii si angajatii institutiilor publice vor organiza un adevarat lant uman pentru a asigura aprovizionarea cu alimente si apa minerala a celor izolati in creierii muntilor. Autoritatile au gasit un elicopter disponibil sambata, numai ca aparatul de zbor va fi folosit pentru transportul fotbalistului Dorinel Munteanu de la Cluj la Timisoara pentru meciul Romania 1994-Brazilia 1994 si retur.
Interventia pentru deblocarea drumului este dificila, deoarece nu pot intra in zona utilajele grele care trebuie transportate pentru a se interveni. Prefectul Mihail Hardau, a declarat ca a facut apel la conducerea Minei Iara ca sa trimita un excavator care sa ajute la deblocarea soselei.
In judetul Cluj, pe langa DJ 107 R Baisoara-Muntele Baisorii, mai este blocat si drumul judetean 103 J Sacuieu-Visag-Cabana Vladeasa. De asemenea, sunt inchise circulatiei alte patru drumuri comunale.
In total, in judetul Cluj, au trebuit evacuate 190 de persoane, iar altele sunt izolate. In localitatea Ocolisel, 33 de familii sunt rupte de restul lumii, iar in Padureni alte 160 de familii. In Muntele Baisorii sunt izolate 200 de familii, plus cateva zeci de turisti, iar la Rogojel inca 100 de familii.
In total, in judet, au fost afectate de inundatii ori de alunecari de teren 2.200 de hectare de teren. Valoarea totala a pagubelor este de 222.006 miliarde lei. Acestora li se adauga stricaciuni produse de alunecarile de teren din orasul Cluj-Napoca. Acestea, insa, au fost mai mici si nu au afectat decat portiuni mici din drumurile din oras. Totusi, fara o consolidare serioasa, Dealul Cetatuii o poate lua la vale la prima ploaie.