Actiunile europene au scazut pentru a sasea zi consecutiva, cea mai lunga perioada de corectie din 2005, pe baza speculatilor privind cresterea inflatiei, a unei viitoare majorari a dobanzii de politica monetara si a unui pret al barilului de petrol tot mai ridicat.
Principalele piete europene au afisat o usoara crestere la mijlocul sedintei de tranzactionare sustinute de o buna orientare a cursului dolarului si de o declaratie a lui Jürgen Stark, membru al comitetului de directie al BCE, care indica faptul ca Banca Centrala nu a adus in discutie posibilitatea cresterii dobanzilor. El a adaugat ca pietele au inteles corect semnalul lansat de presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, referitor la o eventuala intarire monetara in iulie. Cu toate acestea, trendul crescator este franat de revenirea pretului petrolului care a favorizat totusi marile grupuri petroliere ca BP sau Total.
Titlurile bancare au progresat la randul lor dupa anuntul celor de la Royal Bank of Scotland referitor la performantele inregistrate in primul trimestru. Sectorul este de altfel sustinut de informatiile conform carora miliardarul rus Suleiman Kerimov intentioneaza sa achizioneze pachete de actiuni la Credit Suisse, Deutsche Bank, UBS si Morgan Stanley.
Actiunile Royal Bank of Scotland Group Plc au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii opt ani dupa ce oficiali ai bancii au declarat ca se confrunta "cu mai multe stiri proaste decat stiri bune,'' la doar doua zile dupa finalizarea celei mai mari oferte de drepturi din Europa. HBOS Plc a scazut pretul pentru oferta de drepturi de ipoteca bancara. Titlurile Barratt Plc au scazut cu 21 la suta, dupa ce Merrill Lynch & Co au recomandat vanzarea actiunilor acestui constructor ce evolueaza pe piata a locuintelor deteriorata.
Finalul sedintei de tranzactionare din 11 iunie nu a mai fost atat de fericit ca si deschiderea, bursele de la Londra, Paris si Frankfurt inchizand in scadere. Bursa de valori de la Londra, London Stock Exchange (LSE), a terminat pe rosu sedinta de tranzactionare de miercuri, in contextul in care indicele Footsie-100 al principalelor actiuni listate pe piata s-a depreciat cu 104 puncte, respective 1,78% fata de marti, la 5.723,30 puncte. La randul ei, bursa pariziana a incheiat sedinta in scadere, dupa ce indicele CAC 40 s-a depreciat cu 2,10%, la 4.660,91 puncte iar bursa elvetiana a finalizat sesiunea cu o depreciere de 1,6%, indicele SMI (Swiss Market Index) ajungand la valoarea de 7.167,30 puncte. Indicele DAX al principalelor actiuni listate la Bursa de Valori de la Frankfurt s-a ieftinit cu 1,78% la inchiderea sedintei de miercuri, pana la 6.650,26 puncte, comparativ cu nivelul de 6.771,10 puncte de la inchiderea sedintei bursiere de marti.
Pe de alta parte, bursa olandeza a inchis cu o scadere de 1,69%, indicele AEX:IND (Amsterdam Exchanges Index) ajungand la valoarea de 456,34 puncte. Indicele spaniol IBEX 35 INDEX s-a depreciat cu 1,34%, iar indicele nordic OMX Stockholm 30 Index a pierdut 1,75%.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro