Spitalului Judetean de Urgenta Neamt are de platit o factura de peste un miliard de lei pentru apa consumata in luna ianuarie. Pentru ca valoarea acestei facturi este aproape dubla fata de cele primite in celelalte luni, conducerea unitatii a cerut lamuriri de la compartimentul tehnic. Daca spitalul platea pana acum pentru apa rece aproximativ 650 de milioane de lei, factura din luna trecuta este de 1,172 miliarde de lei.
Conducta avariata a „baut” cat sapte
Mini ancheta a elucidat in scurt timp insa misterul: in cursul lunii ianuarie, la spital a fost inregistrata o avarie la o conducta de apa rece. „Am sesizat la un moment dat pierderi mari de apa si, mergand din aproape in aproape, am incercat sa depistam problema. Dupa ce am cautat aproape o saptamana, am descoperit in final ca era vorba despre o avarie la coloana de alimentare cu apa a spitalului, situata sub talpa blocului chirurgical, la o adancime de doi metri. Pana sa descoperim necazul, s-au pierdut sute de metri cubi apa. Nebunia asta s-a intamplat in zilele in care era gerul acela cumplit, cu temperaturi de minus 20 de grade Celsius. A trebuit sa sapam pe o lungime de cativa metri, ceea ce a fost foarte dificil, deoarece pamantul era inghetat. In final, am descoperit ca respectiva conducta s-a spart din cauza corodarii extrem de avansate provocate de vechime. Pe vremea cand s-a construit blocul chirurgical nu s-a tinut cont de faptul ca zona respectiva era foarte greu de accesat, pentru ca este foarte izolata. A fost nevoie de inlocuirea a cinci metri de teava. S-a lucrat de o parte si de alta a sparturii si s-au luat masuri de siguranta, pentru ca nu cumva sa mai avem probleme”, a declarat inginerul Constantin Neacsu, seful Compartimentului Tehnic al Spitalului Judetean Neamt.
Management de doi bani
Potrivit precizarilor facute de catre economist Adriana Creata, directorul financiar-contabil al unitatii, pe langa factura aceasta imensa la apa, Spitalul Judetean de Urgenta Neamt mai are de platit la capitolul utilitati, in contul lunii ianuarie, alte 2,4 miliarde de lei la gaz metan, 900 de milioane de lei la energie electrica. „La ora actuala nu mai avem nici un leu in cont, toti banii pe care i-am avut la dispozitie ducandu-se pe salarii si utilitati. Aceasta situatie o sa ne dezechilibreze foarte mult pana luna viitoare cand o sa primim bani de la Casa de Asigurari de Sanatate. Suntem destul de dezavantajati de faptul ca, in ceea ce priveste serviciile medicale prestate, pentru fiecare caz rezolvat suntem platiti la nivelul anului trecut, in timp ce preturile la medicamente si materiale sanitare s-au marit la inceputul anului trecut”, a declarat directorul financiar-contabil Adriana Creata.