Maramureseanul Zaharia Bledea a lucrat timp de 16 ani la perfectionarea unei tehnici originale de finisare a obiectelor din ceramica si, recent, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci i-a acordat brevetul de inventator.
Un maramuresean a devenit oficial inventatorul "ceramicii moderne in tehnica de lucru" din Romania. Brevetul emis de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) pe numele ceramistului Zaharia Bledea atesta faptul ca maramureseanul este recunoscut oficial ca inventator al procedeului de finisare a produselor din ceramica prin patinare (tehnica de lucru). "Practic, nu este vorba despre certificat in sine, ci de hotararea prin care am fost instiintat ca am primit distinctia de inventator", a explicat Bledea. Brevetul OSIM atesta si faptul ca maramureseanul este creatorul a 45 de modele esentiale diferite confectionate din ceramica si inca 150 de modele derivate. Bledea a explicat ca prin acest ultim brevet al OSIM se atesta faptul ca nu mai exista un alt inventator in domeniu si, ca atare, este protejat de o eventuala incalcare a drepturilor de autor, de concurenta neloiala si de plagiat. In urma cu cateva luni, mai multe lucrari ceramice Bledea (marca inregistrata), copiate fara drept, au patruns pe piata romaneasca, cazul fiind cercetat de politie.
Conform legii, valabilitatea brevetului este de pana la 25 de ani de la emitere, apoi poate fi reevaluata si reincadrata ca inventie fie de catre autor, fie de catre urmasii acestuia.
La doar cateva zile de la primirea ultimului brevet de inventie, intrebat daca atribuirea titulaturii de inventator al ceramicii moderne nu este oarecum nedreapta fata de alti ceramisti, mesterul maramuresean a raspuns: "Avand in vedere faptul ca de 16 ani lucrez zi de zi la perfectionarea acestui gen de produs, pe care l-am omologat si pentru care am obtinut pana acum cinci brevete de la OSIM, sunt indreptatit sa ma numesc inventator al ceramicii moderne". Bledea nu este un necunoscut in micul univers al ceramistilor moderni, el incepand sa creeze si apoi sa produca la scara mica modele ceramice. Imboldul care l-a propulsat pe maramureseanul Zaharia Bledea in arta ceramica a fost un prognostic medical ce ii mai dadea cateva luni de viata. Lucra in domeniul cercetarii si a renuntat, "pentru a lasa ceva in urma". Astazi, creatiile sale sunt cumparate de colectionari din intreaga lume. Chiar si Regina Elisabeta a II-a are in colectia sa modele concepute si realizate de ceramistul maramuresean. In Sala Farfuriilor din Palatul Buckingham se gasesc si creatiile lui Bledea: trei farfurii sasesti, tip platou, decorate cu motiv sanchiz alb pe fond albastru-cobalt, si un blid alb de Targu Lapus. Toate modelele sunt create manual, pe roata olarului, si sunt originale atat din punctul de vedere al conceptului, al tehnicii de lucru, cat si ca realizare, fiind desavarsite intr-un cuptor special, inventat tot de ceramistul maramuresean. Toate aceste produse, de uz casnic sau decorative, create exclusiv din lut si glazurate printr-o tehnica proprie ("asta e secretul Bledea", explica maramureseanul), sunt marci inregistrate la OSIM sub denumirea "Ceramica Bledea Z".