23.6 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialUn magistrat argentinian demonteaza acuzatiile aduse noului papa, Francisc I, din vremea...

Un magistrat argentinian demonteaza acuzatiile aduse noului papa, Francisc I, din vremea cand era arhiepiscop de Buenos Aires

 

 

 

Unul dintre magistraţii însărcinaţi cu dosarul privind arestarea a doi iezuiţi supuşi torturii în timpul dictaturii din Argentina (1976-1983) a subliniat că justiţia a respins ca nefondate acuzaţiile aduse lui Jorge Bergoglio, ales Papă sub numele de Francisc, relateaza Mediafax.

 

„Este total fals să spui că Jorge Bergoglio i-a predat pe aceşti preoţi. Am analizat problema, am ascultat aceste acuzaţii, am trecut în revistă faptele şi am apreciat că nu a făcut nimic, în acest caz, care să-i fie reproşat din punct de vedere juridic. În caz contrar, am fi declanşat urmăriri”, a declarat judecătorul German Castelli pentru ediţia de sâmbătă a cotidianului La Nacion.

„Nu pot exista discuţii asupra acestui subiect, (deoarece s-a pronunţat) o hotărâre judecătorească” care arată nevinovăţia fostului arhiepiscop din Buenos Aires, a subliniat magistratul.

Judecătorul Castelli a făcut parte, alături de Daniel Obligado şi Ricardo Farias, din completul care s-a pronunţat, în decembrie 2011, asupra arestării, în 1976, a preoţilor iezuiţi Orlando Yorio şi Francisco Jalics. Cei doi au fost supuşi torturii şi eliberaţi cinci luni mai târziu, pe când Jorge Bergoglio conducea Ordinul Iezuiţilor în Argentina.

Preotul Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, el-însuşi un iezuit, a denunţat vineri o „campanie” purtată de o „publicaţie uneori calomnioasă şi defăimătoare”, referindu-se astfel la cotidianul argentinian Pagina 12, care a publicat articole despre rolul pe care l-ar fi jucat Jorge Bergoglio în timpul dictaturii militare.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă