3.4 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialUn magistrat apropiat lui Nicolas Sarkozy, suspectat că a ordonat spionarea unor...

Un magistrat apropiat lui Nicolas Sarkozy, suspectat că a ordonat spionarea unor jurnalişti

Procurorul din Nanterre Philippe Courroye, cunoscut ca fiind un apropiat al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, va fi audiat de justiţie, care îl suspectează că a ordonat spionarea unor jurnalişti de la Le Monde, a anunţat miercuri o sursă judiciară, citată de AFP, potrivit Mediafax.

Justiţia franceză a deschis o procedură judiciară pentru “atingere adusă secretului corespondenţei de către persoane învestite cu autoritate publică”, după ce cotidianul Le Monde, parte civilă în acest caz, a depus o plângere.

Magistratul şi-a exprimat imediat “indignarea” faţă de o “acuzaţie calomnioasă”, într-un comunicat.

În cadrul anchetei sale, magistratul parizian însărcinat cu dosarul a interogat un poliţist, care a explicat că serviciul său a efectuat în 2010 o supraveghere telefonică, la cererea cabinetului lui Philippe Courroye, care voia să obţină date telefonice despre doi jurnalişti ai cotidianului, potrivit Le Monde.

Aceste informaţii aveau ca scop să identifice sursa jurnaliştilor în afacerea Bettencourt, un caz politico-financiar legat de numele miliardarei Liliane Bettencourt, moştenitoarea grupului de cosmetice L’Oreal, prezentând un potenţial stânjenitor pentru putere.

Cazul Bettencourt făcea parte dintr-un diferend familial între miliardară şi fiica sa. El a degenerat rapid într-un scandal politico-financiar, cu suspiciuni de favoritism şi finanţare ilegală, care l-a costat postul pe ministrul Muncii Eric Woerth, la sfârşitul lui 2010.

Philippe Courroye a fost criticat dur după nominalizarea sa la conducerea Parchetului din Nanterre, exact pentru modul în care a gestionat dosarul Bettencourt.

În Franţa, procurorii se află ierarhic în subordinea Ministerului Justiţiei. Ei au posibilitatea să efectueze anchete, dar, în general, ei încredinţează cazurile mai sensibile sau mai complexe unor judecători de instrucţie independenţi.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 643: Miniștrii de externe din NATO se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina și tensiunile Serbia – Kosovo

Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de astăzi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva...

Cel mai important obiectiv de infrastructură rutieră din Capitală se apropie de final. Pasajul Europa Unită din Sectorul 4 devine un ”bulevard” verde!

Se numără zilele până când vom circula pe cel mai nou pasaj rutier suprateran din Capitală. Cu o lungime de aproximativ 700 de metri,...

AUR vrea sancționarea, prin retragerea sprijinului, pentru Alfred Simonis

Scandalul din parlament! AUR cere coaliției PSD-PNL retragerea sprijinului pentru Alfred Simonis.Alianța pentru Unirea Românilor(AUR) consideră că președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis,...
Ultima oră
Pe aceeași temă