13.6 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

#REZIST. Un istoric de artă din Cluj înfiinţează ”Muzeul Între Bare” cu materiale de la proteste: Noi suntem mai mulți în Piață decât fire în mustață/ Noaptea furați, ziua publicați | GALERIE FOTO

Un istoric de artă din Cluj-Napoca vrea să înfiinţeze ”Muzeul Între Bare”, el colecţionând din ţară materiale de la protestele privind OUG nr. 13, pancarte, afişe, pe care le depozitează, deocamdată, în propria locuinţă, dar şi fotografii şi înregistrări video, transmite Mediafax. De unde vine numele muzeului? De la o pancartă ce ironiza replica celebră „Altă întrebare” a fostului ministru al Justiției, Florin Iordache.

Szekely Sebestyen a declarat, sâmbătă, că a fost prezent la protestele din mai multe oraşe de unde a colectat pancarte şi afişe pentru viitorul muzeu pe care, deocamdată, le-a depozitat în propria locuinţă.

”Muzeul Între Bare este unul care se face din donaţii, numele a venit de la sine. Adunăm pancartele şi afişele folosite la protestele faţă de OUG 13, am fost în timpul protestelor la oameni şi i-am rugat să îmi dea. Unii mi le-au dat atunci, alţii mi-au promis că le vor dona muzeului după proteste. Am fost la proteste la Cluj-Napoca, la Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Tecuci. Cel mai important lucru pentru noi este, în prezent, adunarea pancartelor, afişelor de la proteste, să conservăm aceste materiale vizuale. Cum îşi va îndeplini muzeul funcţia educativă rămâne de văzut, pentru că un muzeu nu funcţionează doar prin expoziţii, ci pot exista şi expoziţii virtuale, poate fi şi o arhivă, un depozit deschis unde oamenii pot vedea aceste lucruri. Va trebui, după proteste, găsită modalitatea de prezentare a materialelor şi să identificăm un spaţiu, o galerie”, a spus Szekely.


Citește și: Dragnea, Grindeanu și Tăriceanu sunt morți politic. Ei încă nu știu cât de morți sunt | OPINIE

Urmăresc de două săptămâni cum sunt relatate protestele #rezist în lumea întreagă, atât pe marile agenții de presă, cât și în zonele neconvenționale unde se exprimă tot ceea ce nu înseamnă media tradițională. Vestea foarte proastă pentru Dragnea, Grindeanu și Tăriceanu este că #rezist devine un fenomen global.


Fondatorul muzeului a subliniat că, pentru completarea colecţiei, a plătit 10 lei unui student din Cluj-Napoca care a încropit o pancartă din două cozi de mătură, banii fiindu-i daţi acestuia ca să cumpere alte două mături pentru a le avea în căminul studenţesc unde locuieşte.

Muzeul „Între Bare” mai colectează şi materialele digitale, virtuale, folosite în cadrul protestelor în condiţiile în care o caracteristică a acestor proteste este că se desfăşoară şi în mediul online.


Citește și: Premierul Sorin Grindeanu, la finalul vizitei la Bruxelles, întrebat despre cele 17 zile de proteste: Respect opinia cetățenilor. Chiar dacă la un moment iei o decizie, în momentul în care apar manifestări, înseamnă că decizia nu a fost cea corectă și trebuie să o retragi

Ultima oră
Pe aceeași temă