24.9 C
București
marți, 5 iulie 2022
AcasăSpecialUn ghimpe în Flancul Estic al NATO. Rusia va instala cel mai...

Un ghimpe în Flancul Estic al NATO. Rusia va instala cel mai modern radar al său, de înaltă precizie, în Crimeea

Rusia intenționează să amplaseze în Crimeea cel mai modern radar al său, de înaltă precizie, denumit "Voronej-SM", a relatat agenția de propagandă RIA Novosti, citată de Agerpres.

Noul radar va fi o componentă a sistemului național de avertizare în cazul unui atac cu rachete (SPRN).

Rusia va renunța, în schimb, la ideea recuperării stației radar "Dnepr" din Sevastopol, care datează din epoca sovietică.

"Stații de tipul 'Dnepr' au rămas la Balșah (în prezent pe teritoriul Kazahstanului), Murmansk (extremul de nord-vest al Rusiei) și Sevastopol (Crimeea). Cea din Sevastopol este într-o stare de degradare extremă, de aceea în locul ei plănuim instalarea unui radar ''Voronej-SM''. Este un loc foarte bun pentru el acolo", a afirmat șeful SPRN, Serghei Boev.

Spre deosebire de stația ''Dnepr'', radarul ''Voronej-SM'' funcționează în gamă centimetrică — spectrul de frecvență cel mai des utilizat — precum și în gamă milimetrică, ceea ce înseamnă o calitate mai bună de detectare a rachetelor, inclusiv a celor de croazieră, apreciază în acest sens analiștii de la portalul rusesc Rueconomics.ru.

În plus, această decizie a Moscovei demonstrează, în opinia lor, importanța strategică a peninsulei Crimeea, deoarece amplasarea radarului ''Voronej-SM'' aici va permite supravegherea nu doar a Mării Negre, ci și a zonei Caucazului și a estului Mării Mediterane.

Această decizie a Moscovei nu aduce nimic surprinzător, estimează expertul militar rus Aleksei Leonkov pentru Rueconomics.ru. "Această decizie se înscrie în planul dezvoltării stațiilor radar amplasate la frontierele Rusiei. Programul respectiv este prevăzut până în 2025 și el are în vedere instalarea de radare pe întregul perimetru al frontierei ruse, precum și în interiorul teritoriului Federației Ruse în scopul îmbunătățirii sistemului de apărare antirachetă al țării", a declarat analistul militar rus.

În cadrul acestei strategii, pe teritoriul Rusiei vor fi instalate nu doar stații radar de tipul ''Voronej-SM'', ci și ''Voronej-D'', care funcționează în gamă decimetrică, cu o distanță de acoperire de 6.000 km.

"Capacitatea 'Voronej-SM' de detectare a rachetelor de croazieră este foarte importantă în sensul că în Marea Neagră intră în mod constant și operează nave de război ale marinei SUA dotate cu astfel de mijloace de atac. Este vorba de sistemul Aegis de pe distrugătoare americane și care poate lansa și rachete de croazieră tip Tomahawk", susține expertul citat.

În acest sens, el evocă varianta terestră "Aegis Ashore" ("Aegis la sol"), amplasată de SUA în cadrul scutului lor antirachetă global și în România. Acest sistem, susține Moscova, ar utiliza echipamente pentru lansări verticale de tip MK-41. Astfel de echipamente ar putea lansa nu doar rachete de interceptare, ci și rachete de croaziera tip Tomahawk, și deci ar fi interzise prin Tratatul privind Forțele nucleare cu rază medie de acțiune (INF).

Rusia consideră demult aceasta drept o încălcare a Tratatului INF din 1987 și o amenințare imediată la adresa securității sale naționale.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă