11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUn fost senator brazilian a fost condamnat la 19 ani închisoare pentru...

Un fost senator brazilian a fost condamnat la 19 ani închisoare pentru favorizarea unor oameni de afaceri în scandalul Petrobras

Justiția din Brazilia a condamnat joi la o pedeapsă de 19 ani de închisoare un fost senator brazilian al unui partid de centru dreapta, aliat al președintei destituite, Dilma Rousseff, găsit vinovat că a scos o serie de oameni de afaceri de pe lista suspecților scandalului Petrobras, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Jorge Argello, membru al Partidului Muncitoresc Brazilian (PTB), a fost declarat vinovat de fapte de corupție pasivă, spălare de bani și obstrucționarea justiției. Judecătorul federal Sergio Moro a mai ordonat blocarea a 7,3 milioane de reali (2 milioane de euro) din bunurile fostului parlamentar.

Fostul senator a participat în 2014 la o Comisie parlamentară de investigație (CPI) asupra afacerii care zguduie puternica societate națională a petrolului din Brazilia, Petrobras. El a abuzat însă de această poziție pentru a cere bani de la oamenii de afaceri suspecți ca să îi șteargă de lista persoanelor convocate în calitate de martori, potrivit judecătorului.

Sumele de bani erau deghizate în donații pentru campania electorală.

“Condamnatul (…) a pus puterea și posibilitatea de a profita pentru a se îmbogăți ilegal, perpetuând astfel un ciclu criminal. A comite astfel de crime, pentru membri ai Congresului (parlamentul de la Brasilia), care sunt răspund de legi, este deosebit de condamnabil și constituie o trădare fundamentală a datoriei lor publice”, a scris magistratul în decizia sa.

Fostul senator, închis la Curitiba (sud) din aprilie, este al cincilea responsabil politic condamnat în cadrul acestei afaceri care lovește elita braziliană după dezvăluirea unei înțelegeri între oameni de afaceri și diverse partide pentru a frauda fonduri publice, fapt ce a costat peste două miliarde de dolari compania emblemă a țării.

Afacerea a zguduit serios Partidul Muncitorilor (PT, stânga), care a condus țara din 2003 — odată cu alegerea lui Luiz Inacio Lula da Silva — până în august 2016 când a fost destituită Dilma Rousseff, acuzată că a cosmetizat conturile publice.

Lula, figură de marcă a stângii latino-americane, este deja inculpat de trei ori în scandalul Petrobras, dar avocații săi denunță o persecuție politică.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă