Un fost director adjunct al serviciilor secrete franceze (DGSE) a lansat acuzaţii grave la adresa profesoarei universitare Clotilde Reiss, eliberată duminică de autorităţile din Iran după ce a fost reţinută timp de zece luni la Teheran, afirmând că aceasta „lucra pentru Franţa”, relatează Le Figaro, citat de NewsIn.
Fostul adjunct al DGSE, Pierre Siramy, a afirmat că Clotilde Reiss „a lucrat în favoarea Franţei, pentru a colecta informaţii privind evoluţiile de pe scena politică, precum şi despre dosarul nuclear”.
Oficialul francez menţionează, de asemenea, că tânăra profesoară s-a prezentat „din patriotism la ambasadă imediat ce a ajuns în Iran”, adăugând că „autorităţile locale au descoperit colaborarea sa cu serviciile secrete franceze după ce i-au supravegheat corespondenţa pe internet, înainte de a o aresta, la 1 iulie 2009”.
Autorităţile de la Paris nu au reacţionat, deocamdată, la dezvăluirile fostului adjunct al DGSE. Nu este pentru prima oară când Siramy a provocat controverse la Paris. În martie, el a publicat cartea „25 de ani în serviciile secrete”, care a stârnit reacţii aprinse în Franţa.
Profesoara universitară franceză Clotilde Reiss, acuzată de spionaj de către Iran după alegerile contestate de anul trecut, a revenit duminică în Franţa. Ea a fost condamnată la zece ani de închisoare, dar pedeapsa a fost comutată în achitarea unei amenzi de 285.000 de dolari. Femeia în vârstă de 25 de ani era acuzată de spionaj şi că a trimis prin e-mail fotografii de la protestele ce au urmat alegerilor din iunie 2009.
Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a dat asigurări că nu s-a plătit nimic pentru eliberarea lui Clotilde. Presa de la Paris ridică luni numeroase semne de întrebare, iar ministrul de interne Brice Hortefeux urmează să semneze decretul de expulzare a iranianului Vakili Rad, condamnat în 1994 la închisoare pe viaţă pentru asasinarea ultimului premier al şahului Iranului, Chapour Bakhtiar, în 1991.