31.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialUn fost oficial de rang inalt din CIA face dezvaluiri

Un fost oficial de rang inalt din CIA face dezvaluiri

CIA si administratia Obama continua sa tina secrete unele informatii privind programul secret de interogare a suspectilor de terorism, cum ar fi moartea a trei detinuti si disparitia altora, a declarat un fost oficial de rang inalt din cadrul serviciilor de informatii, relateaza ABC News citat de Mediafax.

Acest oficial de rang inalt a avut acces la versiunea integrala a raportului intocmit de inspectorul general al CIA in 2004. Din cele 109 pagini ale raportului, 36 au fost complet cenzurate in editia publicata luni, iar 30 au fost redactate substantial din motive de "securitate nationala".

Portiunile cenzurate ascund descoperirile inspectorului general al Agentiei Centrale de Informatii (CIA) asupra faptelor care au condus la moartea a cel putin trei dintre detinutii din cadrul programului secret al Agentiei, a declarat acest oficial. Doi dintre acestia au murit in custodia CIA in Irak, iar al treilea in Afganistan. Investigatiile cu privire la decesul unui al patrulea detinut din Afganistan au fost facute publice in raport. Un angajat CIA a fost condamnat pentru atac in acest caz si, in prezent, isi ispaseste sentinta la inchisoare.

Portiunile cenzurate descriu, de asemenea, temerile cu privire la faptul ca aplicarea tehnicii de simulare a inecului la interogarea lui Khalid Sheik Mohammed, presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie, au condus aproape la moartea acestuia. Lui Mohammed, simularea inecului i-a fost aplicata de 183 de ori, potrivit raportului. Versiunea originala a documentului face, de asemenea, referire la natura "nesigura" a simularii inecului, dar nu face nicio mentiune cu privire la efectele acesteia asupra lui Mohammed.

Cenzurata pentru public este si descoperirea inspectorului general al CIA, potrivit careia agentia nu detine informatii despre aproximativ 100 de detinuti suspectati ca ar fi facut parte din al-Qaida, introdusi in programul secret, punand sub indoiala buna administrare a acestuia. "Cativa pur si simplu s-au pierdut, iar CIA habar nu are habar ce s-a intamplat cu ei", a declarat oficialul.

Alti detinuti, a continuat acesta, au fost transferati in alte tari, iar despre acestia nu se mai stie nimic. De asemenea, in alte cazuri, "datele incomplete" detinute sunt la originea lipsei de informatii asupra situatiei acestor detinuti dupa ce acestia au iesit din programul secret al CIA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă