4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialUn film fantastic!

Un film fantastic!

La trei ani dupa succesul cu "Babe", producatorul George Miller a scos pe piata o continuare a acestuia: "Noile aventuri ale lui Babe in oras". In afara catorva personaje cunoscute, noua productie nu are alte elemente care sa o defineasca drept un remake al celei dintai. Are un alt cadru, o alta poveste, figuri noi. Este un film fantastic, foarte inventiv, amuzant si trist, inspaimantator si emotionant in acelasi timp.

"Noile aventuri ale lui Babe in oras" incep acolo unde se sfarseste "Babe: cel mai curajos porc din lume": odata cu intoarcerea triumfala a purcelusului la ferma, dupa castigarea titlului de "cel mai bun caine ciobanesc". Doar ca nimic nu va mai fi la fel la ferma – Babe iese in calea stapanului sau in timp ce acesta incearca sa repare fantana si provoaca un accident care il trimite pe batran in scaunul de invalid. Singura care mai poate munci acum este dna Hogget, care  se vede in curand doborata de responsabilitati si trebuie sa gaseasca o solutie pentru a nu pierde ferma. Un mare targ la oras, in care Babe sa fie vedeta, pare sa fie rezolvarea problemelor financiare, dar lucrurile devin din ce in ce mai complicate…

De data aceasta, Babe se gaseste proiectat intr-o metropola feerica, dar ciudata. Se vad aici laolalta Turnul Eiffel, podul Golden Gate, semnul "Hollywood", Empire State Building si alte atractii turistice ale unor mari orase ale lumii, plasate pe un cer superb. Strazile au nenumarate colturi obscure, dar sunt de asemenea asezonate cu canale venetiene in care straluceste apa. Esenta filmului nu sta de data aceasta in poveste, cat in imagine, deosebit de originala. Sunt folosite efecte speciale si planuri spectaculoase, foarte creative. Decorurile sunt la inaltime, datorita designerului Roger Ford. Cladirile din oras, cu contururile lor rotunjite, par de turta dulce. Atentia pentru detalii si culorile alese sunt extraordinare.

Confruntarea cu orasul
George Miller a facut selectii surprinzatoare, care contrasteaza cu prima productie "Babe". Daca atunci vedeam culori calde, de pamant, acum intalnim negru, albastru metalic si griuri.  Universul pastoral de la ferma se transforma intr-un oras de cosmar. Lumea este aparent frumoasa, asa cum o vede purcelul de sus, de la balconul hotelului in care sta, dar ostila, dupa cum isi da seama cand coboara in strada. Este individualista, lipsita de ordine, de armonie, de simtul comunitatii, de morala si justitie. O lume in care nu se poate respira. In aceasta fauna, inofensiva dna Hoggett ajunge sa fie arestata.

Daca primul "Babe" continea o anumita doza de duritate, "Babe in oras" merge mult mai departe. Orasul se dovedeste crud si lugubru, un loc unde te poti intalni cu clovni muribunzi, copii suferinzi, animale exploatate si torturate, foame. Violenta predomina in special in episodul in care politia captureaza animalele de la hotel sau in secventa confruntarii dintre Babe si un pitbull. Desi se adreseaza si copiilor, filmul nu face nici o incercare de a imblanzi realitatea. Mai degraba ii pune pe cei mici in fata unei situatii ipotetice inspaimantatoare: cum s-ar descurca singuri in lume? Copiii trebuie sa lupte cu temerile lor de baza: frica de separare sau alaturarea unor adulti rau intentionati. Momentele de tristete sau de spaima sunt necesare pentru ca sa aiba impact cele de fericire si de siguranta. Este un fel de poveste a fratilor Grimm adusa in ziua de azi (si poate ceva mai blanda).

Vazuta prin ochii animalelor, lumea ar trebui sa fie alta. "Poate cainii si pisicile ar trebui, stiti, sa fie mai draguti unii cu altii!", sugereaza Babe. "Babe in oras" vorbeste, ca si prima sa varianta, despre valori ca prietenie, darnicie, curaj, iertare, compasiune. Facand mereu ceea ce e bine, Babe castiga suportul tuturor, cainii, pisicile, cimpanzeii, soriceii, pestii ii devin prieteni. In lupta lor pentru bine, toti acestia trebuie sa se zbata sa nu fie capturati, sa nu moara de foame, ba chiar sa nu fie ei mancati. In acelasi timp, nu trebuie sa uitam ca este o ferma de salvat, asa ca filmul e mereu in alerta. Exista multe scene de fugarire, superb coregrafiate, dar care ne tin cu sufletul la gura, si multe scene comice, de multe ori acoperite de haos.

"Babe in oras" este o fabula, in care maimutele filosofeaza ("Aici totul e minciuna"), iar soriceii canta Edith Piaf. Propune o viziune obscura, vorbind despre solitudinea si alienarea acestei lumi. Oamenii care traiesc mai mult sub impulsul instinctelor primare iau aici chipul unor bestii.

Dupa ce il cunosc pe Babe cel cu inima curata, dezvolta sentimente noi, pozitive. Miller vrea sa ne faca sa credem ca in acest cosmar, o societate mai buna este posibila. Este genul de film care incearca sa ii faca pe oameni mai sensibili. Doar ca, pentru a ajunge aici, foloseste o cale de obicei evitata, in scopul de a-i proteja pe cei  mici.

Babe 2: Noile aventuri ale lui Babe in oras
Productie: SUA/Australia, 1h 32 min
Gen: Familie/Comedie/Animatie
Regia: George Miller.
Cu: Magda Szubanski, James Cromwell, Mary Stein

Din secretele filmului

» Efectele speciale din "Noile aventuri ale lui Babe in oras" sunt atat de bine realizate, incat nu iti poti da seama cand animalele pe care le vezi sunt cele adevarate si cand s-a apelat la computer.

» Bugetul filmului a fost de aproape 70 milioane $. Ca si precedentul, a fost filmat in totalitate in Australia. O parte dintre animale au fost gazduite la studiourile in care au avut loc filmarile, altele la ferma. Perioada de pregatire a inceput in octombrie 1996, cu dresorii Karl Lewis Miller si Steve Martin, cei care au pregatit animalele si pentru prima versiune a lui "Babe". Terrierul care apare in film este cainele lui K. Miller, iar cimpanzeul cel mai mic, de numai 18 luni, ii apartinea lui Martin. Gradina Zoologica din Singapore l-a imprumutat pe Mitra, urangutanul-mascul. Maimutele au venit din Las Vegas iar ceilalti cimpanzei din colectia lui Steve Martin din Sudul Californiei. Mai mult de jumatate dintre membrii echipei erau studentii lui Miller, care lucrasera si la primul film "Babe".

» Au fost folositi caini din nenumarate rase (buldog englez, pudel francez, ciobanesc german, ogar italian, mastiff napolitan, pit-bull terrier, doberman pinscher, boxer s.a.). In prima zi de productie la filmari se puteau numara 799 animale.

Cele mai citite

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...
Ultima oră
Pe aceeași temă