3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021
AcasăSpecialUn elev român a uimit cercetătorii americani cu ultima sa invenţie

Un elev român a uimit cercetătorii americani cu ultima sa invenţie

Un elev român a uimit cercetătorii din Statele Unite ale Americii cu ultima sa invenţie care ar putea ajuta persoanele nevăzătoare să vadă.

Ionuţ Budişteanu, elev in clasa a XI-a, a prezentat la cea mai mare competiţie de ştiinţă pentru liceeni din lume, Târgul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie, organizat de prestigioasa companie americană „Intel”, un dispozitiv electronic care ar putea ajuta persoanele nevăzătoare să vadă cu ajutorul limbii.

Pentru această invenţie, care ar putea revoluţiona lumea medicinei şi a tehnologiei, tânărul informatician român a fost premiat de către cea mai mare asociaţie de inginerie electrică din lume – Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), dar şi de către Asociaţia cercetătorilor universitari din China – China Association for Science and Technology. În acest an, peste 1.600 de participanţi din 68 de ţări au fost prezenţi la Târgul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie din SUA.

Cele două premii I vin la numai două zile după ce Ionuţ Budişteanu a câştigat medalia de argint  la Houston, pentru un alt program, capabil să recunoască dezastrele naturale cu ajutorul satelitului.

Tânărul informatician nu se află pentru prima dată în atenţia cercetătorilor americani. În ultimii doi ani, Ionuţ Budişteanu a mai fost premiat de compania americană INTEL pentru programele informatice pe care le-a creat cu ajutorul inteligenţei artificiale. Mai mult, în 2010, el a fost invitat la Festivitatea de acordare a premiilor Turing, organizată anual în San Francisco, „un eveniment echivalent Premiilor Nobel, dar în domeniul calculatoarelor”, după cum spune chiar Ionuţ.

Motivul invitaţiei era pe cât de simplu, pe atât de onorant: printre cei 12 premianţi din acel an, alături de cercetători, doctori, profesori, doctoranzi şi studenţi ai unor prestigioase universităţi din lume s-a aflat şi un elev de numai 16 ani, pe vremea aceea: Ionuţ Budişteanu din Râmnicu-Vâlcea, România.

La 18 ani, Ionuţ Budişteanu este deja membru al celei mai mari asociaţii internaţionale de informatică – Association for Computing Machinery – şi bursier, câţiva ani ani, al Fundaţiei Dan Voiculescu. A câştigat peste 130 de distincţii naţionale şi internaţionale la competiţiile din domeniul IT-ului. Participă de la vârsta de 11 ani la toate marile competiţiile din domeniul IT-ului, fie ele naţionale sau internaţionale.

Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Olanda, cel mai mare scor al Campionatului Mondial de handbal feminin din Spania

Olanda face show la handbal feminin. A reușit scorul Campionatului Mondial din Spania, notează Agerpres. Suedia rămâne echipa cu cele mai multe goluri marcate într-un...

Doi turiști ucraineni atacați de urs lângă Peleș

Doi turiști ucraineni au fost atacați sâmbătă de un urs la Sinaia, în zona castelului Peleș, potrivit informațiilor G4Media.ro. Potrivit ISU Prahova, două persoane din...

Bitcoin scade cu 12,1%

Bitcoin a scăzut sâmbătă cu 12,14%. A ajuns la la 47.176,09 dolari și a pierdut 6.567,6 dolari de la închiderea anterioară, scrie Reuters. Bitcoin, cea...
Ultima oră
Pe aceeași temă