2.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialUn director al vămii Prahova, arestat preventiv pentru o mită de circa...

Un director al vămii Prahova, arestat preventiv pentru o mită de circa 50.000 de euro

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv pe directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Prahova, Cornel-Ion Costea, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Costea este acuzat de procurorii DNA de luare de mită, în formă continuată, de instigare la fals intelectual, în formă continuată şi de conflict de interese.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2010 – ianuarie 2011, inculpatul Cornel Ion Costea, în calitate de director executiv al D.J.A.O.V. Prahova, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins diferite sume de bani de la un denunţător, reprezentant al mai multor firme care desfăşurau activităţi de import-export din Turcia, primind de la acesta suma totală de aproximativ 40.000-50.000 de euro.

Banii au fost primiţi cu titlu de mită pentru ca lucrătorii din vama Ploieşti să nu efectueze controlul fizic al mărfurilor denunţătorului şi pentru a elibera documentele vamale de import, indiferent dacă aceste documente erau sau nu corect întocmite sau dacă mărfurile corespundeau din punct de vedere calitativ şi cantitativ.

Ca urmare, Costea Cornel Ion i-a cerut unui subordonat să menţioneze în fals, în documentele vamale, că a fost efectuat controlul fizic al mărfurilor şi că marfa corespunde cu cele consemnate în documente. De asemenea, i-a mai cerut unui inspector vamal din subordinea sa să accepte în mod nelegal preţurile minimale menţionate de importatori în documentele vamale, fără să solicite documente din care să rezulte preţurile exportatorilor, astfel că obligaţiile vamale ale importatorilor erau diminuate.

Procurorii mai notează că, la data de 24 februarie 2011, inculpatul Costea Cornel Ion a primit suma de 10.000 lei, prin intermediar, de la persoana denunţătoare, fiind prins in flagrant de către procurorii anticorupţie.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul Costea Cornel Ion a pretins diferite sume de bani pentru sine sau pentru alţi lucrători vamali, cu titlul de mită, de la reprezentantul unor societăţi comerciale. Având în vedere că acesta din urmă era un fost coleg de serviciu, Costea Cornel Ion a încălcat şi legislaţia privind conflictul de interese care interzice funcţionarilor publici orice interes în obţinerea de foloase direct de la persoanele cu care a fost anterior în raporturi de muncă.

În vederea confiscării speciale, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului Costea Cornel Ion.

La data de 25 februarie 2011, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile (comunicat nr. 91/VIII/3 din 25 februarie 2011).

La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti..

 

Cele mai citite

Româncele cu vârsta între 19 și 45 de ani vor avea reducere 50% la vaccinul HPV

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, începând de vineri, toate româncele cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani vor putea procura vaccinul...

CSA Steaua, răpusă de Corvinul, chiar în Ghencea

Corvinul Hunedoara a învins-o pe CSA Steaua Bucureşti cu scorul de 1-0, în Ghencea, într-un meci din etapa a 15-a a Ligii a II-a...

Curtea de Conturi: România, cele mai mari preţuri din UE şi importă la preţuri mai mari decât exportă

Un audit realizat în ultimii doi ani de Curtea de Conturi a României la Ministerul Energiei, control care a vizat perioada 2017-2022 şi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă