13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialUn croat da in judecata spitalul pentru ca i-a ascuns timp de...

Un croat da in judecata spitalul pentru ca i-a ascuns timp de 8 luni ca este infectat cu HIV

Un croat care afirma ca a fost infectat cu HIV intr-un spital din Zagreb a dat in judecata institutia reprosandu-i ca i-a ascuns timp de opt luni faptul ca este seropozitiv, a anuntat cotidianul national Vecernji List, citat de AFP monitorizata de NewsIn.

Pacientul, a carui identitate nu a fost dezvaluita, si familia sa au cerut unui tribunal local sa le acorde despagubiri de 164.000 de euro, scrie cotidianul, citand plangerea depusa de avocatul lor, Josip Madjaric.

Reclamantul afirma ca a fost infectat cu HIV printr-o tranfuzie de sange, in octombrie 2003, cand a fost supus unei interventii chirurgicale la Spitalul Rebro, cel mai mare din tara. Potrivit lui, spitalul nu l-a informat ca este seropozitiv, desi un test sagvin efectuat dupa operatie semnalase deja prezenta virusului.

Dupa opt luni, el a fost chemat la Institutul national de tranfuzii pentru a fi supus de urgenta unui nou test, care a confirmat infectarea cu HIV.

Directoarea institutului, Irena Jukic, a declarat ca pacientul a fost infectat cu sangele unui donator "frecvent", el insusi infectat cu putin timp inainte de a dona sangele.

"Este vorba de o perioada (scurta) in care nu se putea descoperi ca donatorul a fost infectat", a explicat Jukic unui alt cotidian, Jutarnji List. "Pagubele sunt mari dar, in mod obiectiv, nu exista vinovat", a adaugat ea, precizand ca aceasta este concluzia unei inspectii facute in urma incidentului.

Intre 1985 si 2008, peste 700 de persoane seropozitive au fost identificate de autoritatile croate, potrivit cifrelor oficiale. Dintre acestea, 149 au murit de SIDA.

Cele mai citite

MAE, atenționare de călătorie în Germania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în landul german Bavaria că, din cauza ninsorilor abundente...

Starea de sănătate a Papei Francisc se „ îmbunătățește”

Starea de sănătate a Papei Francisc, care suferă de o bronşită ce l-a obligat să îşi anuleze deplasarea la Dubai pentru COP28, se "îmbunătăţeşte",...

Ciolacu, despre obiectivele vizitei sale în SUA

Premierul Marcel Ciolacu va discuta cu partenerii americani, în cadrul vizitei pe care o efectuează în Statele Unite, începând de duminică până miercuri, despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă