38.4 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialUn "compromis" cu Romania inseamna, in viziunea Moscovei, o cedare din partea...

Un „compromis” cu Romania inseamna, in viziunea Moscovei, o cedare din partea Bucurestiului

Publicatia Russki Obozrevatel se intreaba, intr-un articol citat de Agerpres, daca este posibil un compromis intre Moscova si Bucuresti asupra Republicii Moldova si incearca sa fixeze conditiile pe care Rusia ar trebui sa le puna partii romane.

Ignorarea faptului ca "peste 40% din moldoveni" au votat cu partidele proromanesti ar fi "lipsita de sens", scrie  publicatia ruseasca, dupa cum "nu se poate neglija nici tendinta elitei intelectuale moldovene si a studentimii de a-si numi limba drept limba romana si a studia in scoli si universitati istoria romanilor". Rusia ar trebui, prin urmare, sa recunoasca existenta unor interese romanesti legitime in Moldova.
In schimb,  Moscova ar trebui sa garanteze drepturile a 48% din populatia Moldovei, care, admite Russki Obozrevatel, si-a dat voturile nu atat pentru comunisti, cat pentru Rusia. De altfel, publicatia recunoaste ca in ambele scrutinuri Moscova a mizat pe comunisti, subliniind ca Partidul Comunistilor a beneficiat de sprijinul total al presedintiei ruse, al premierului rus, al Ministerului rus de Externe si al majoritatii factiunilor parlamentare din Duma de Stat. Comunistii prorusi ar fi "sustinatorii identitatii moldovenesti si a limbii moldovenesti".  In ceea ce priveste "interesele Romaniei in Basarabia", Russki Obozrevatel subliniaza aspiratia unei parti a populatiei moldovene de a obtine cetatenia romana, "in mare masura nu din considerente nationale, ci pentru ca Romania este membra a UE", sau dorinta unei parti a studentilor si elevilor de a studia limba romana si istoria romanilor.

In schimbul recunoasterii de catre Rusia a acestor "interese" romanesti, Bucurestiul ar trebui sa renunte la orice  politica de integrare a Moldovei. Bunaoara, "angajatii consulatelor romane ar trebui sa tina cont ca se afla pe teritoriul unui stat STRaIN, de aceea nu au dreptul sa faca agitatie in favoarea dobandirii pasaportului romanesc, la fel cum nu au nici dreptul de a interveni in activitati politice in Republica Moldova".
Mai mult, majoritatea romaneasca nu "trebuie sa impuna acest standard educational (studierea limbii romane) nimanui altcuiva". "Moldovenii sunt in drept sa studieze limba romana si istoria romanilor numai in acele localitati in care sustinatorii acestora constituie majoritatea." Publicatia propune formarea unei comisii speciale romano-ruse, care "sa convina asupra standardelor unice de invatamant" in Republica Moldova.

Romania ar mai trebui sa accepte ca "Republica Moldova reprezinta teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei" si ca "nici un fel de targ in aceasta chestiune nu este de admis".
Limba rusa ar trebui sa se bucure de statutul de limba de comunicare interetnica, in opinia celor de la Russki Obozrevatel, ceea ce inseamna ca, daca intr-o zona se vorbeste rusa de cel putin 20% din populatie, atunci ea ar trebui sa beneficieze automat de statut de limba oficiala.
In schimb, in zonele cu populatie majoritar rusofona sa se studieze "limba moldoveneasca", cu grafie chirilica, iar in scoli sa se studieze istoria Moldovei.

» Mai mult, o eventuala aderare a Republicii Moldova la NATO "nici nu se pune in discutie", la fel, nici posibilitatea iesirii sale din CSI. Russki Obozrevatel isi incheie analiza prin evocarea cuvintelor unui savant rus, originar din Tighina, Leo Berg, potrivit caruia "niciodata, nici un rus nu va fi de acord cu ruperea de la Rusia a uneia dintre cele mai bune bucati ale sale".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă