7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialUn agent FBI face dezvaluiri despre Saddam Hussein

Un agent FBI face dezvaluiri despre Saddam Hussein

Saddam Hussein a lasat lumea sa creada ca are arme de distrugere in masa pentru a intimida Iranul si pentru a opri acest stat sa atace Irakul, a declarat un agent FBI care l-a intervievat pe fostul dictator irakian dupa capturarea acestuia, in 2003, informeaza CNN monitorizata de Rompres.

 

Potrivit unui raport difuzat de CBS, Saddam Hussein a afirmat ca nu s-a gandit ca armele de distrugere in masa (WMD) ar putea constitui un motiv pentru invadarea tarii sale de catre SUA, a afirmat agent George Piro pentru emisiunea  de televiziune '60 de minute,' difuzata duminica.

 

"Mi-a spus ca initial a calculat gresit… intentiile presedintelui Bush. El a crezut ca SUA vor riposta cu acelasi tip de atac ca in 1998…, un atac aerian de patru zile (…). A supravietuit acelui atac si ar fi acceptat unul similar", a mentionat agentul FBI.

Odata ce a fost clar ca invadarea era iminenta, Saddam Hussein le-a cerut generalilor sai sa tina la distanta fortele aliate pentru doua saptamani, a mai spus Piro. "Si in acest punct, ar fi declansat ceea ce numea razboi secret", a explicat agentul american, referindu-se la insurgenta. El a precizat insa ca nu este sigur ca insurgenta facea cu adevarat parte din planul fostului dictator irakian.

 

Saddam Hussein avea abilitatea de a reporni programul de arme si a afirmat ca dorea sa faca acest lucru. "El a dorit sa continue producerea armelor de distrugere in masa… sa reconstituie intregul program WMD", a continuat agentul Piro. Saddam a afirmat de asemenea ca era mandru ca a fost cautat de americani timp de noua luni dupa invazia SUA. "Ceea ce a dorit sa arate intr-adevar este… ca a putut sa ne pacaleasca (…). Mi-a spus ca a schimbat… modul in care calatorea. A renuntat la vehiculele sale obisnuite, la protectie in timpul deplasarilor, ba chiar si-a schimbat semnatura", a adaugat agentul FBI, care a discutat timp de aproape sapte luni cu fostul dictator irakian.

Cele mai citite

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României. VIDEO

România este iubită în Republica Moldova pentru ajutorul constant, dar, mai ales, pentru lucrurile care ne unesc - limba transmisă cu dragoste de părinţi,...

Șofer, transportat la spital, după ce un TIR s-a răsturnat/ FOTO

Un șofer în vârstă de 59 de ani, care conducea un TIR încărcat cu balast, a  fost transportat la spital, după ce s-a răsturnat...

Mesajul lui Ciolacu de Ziua Națională

Mesajul de unitate al Zilei Naţionale ar trebui să fie prezent în orice acţiune a cetăţenilor, societăţii civile, mediului de afaceri, reprezentanţilor statului sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă