10 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021

Ultima plajă din Galați înghite 6,25 milioane euro

Deși orașul este înconjurat de Dunăre, Siret și Prut, ani la rând gălățenii nu au avut acces la o plajă. În orașul de pe malul Dunării această problemă este considerată etalonul neputinței administrației locale, care de ani de zile nu a fost în stare nu numai să creeze o atracție turistică, o bază de agrement la malul Dunării, dar nici măcar nu a reușit să administreze Plaja „Dunărea”, ultima dintre cele 5 plaje care existau la Galați la începutul anilor ’90.

După ce în 2013 a fost închisă de DSP din cauză că bazinele și echipamentele plajei nu asigurau minimele condiții de igienă, anul trecut plaja a fost deschisă, dar în locul bazinelor au funcționat doar câteva dușuri. Plaja la malul Dunării a însemnat, de fapt, băi de soare agrementate cu băi la dușuri.

La Plaja „Dunărea“, investiții de milioane

Se pare că în acest an gălățenii vor avea în sfârșit acces la o plajă, după ce Primăria Galați a reușit să găsească un investitor care să preia în concesiune Plaja „Dunărea”. Oferta financiară cu care firma Karan – Business & Finance SRL București a câștigat licitația prevede investiții în valoare de 6.250.000 de euro. Potrivit primarului Ionuț Pucheanu, con-form planurilor prezentate de concesionar, în această vară vor putea fi date în folosință atât plaja, cât și unul dintre bazine. În principiu, o veste bună. Pe viitor, sunt prevăzute investiții în amenajarea unui club și a unei zone de agrement pentru copii.

Toate celelalte plaje, închise

La Galați funcționează câteva piscine, dar accesul la acestea e costisitor și cea mai mare parte a gălățenilor ar prefera să poată merge la o plajă cu nisip, cu prețuri accesibile, mai ales că orașul este înconjurat, la sud, vest și est, de Dunăre, Siret și Prut, iar în preajmă sunt și câteva lacuri. În 1990, Galațiul avea trei plaje pe malul Dunării, la apă curgă-toare, pe malul tulcean – Plaja „Cocuța”, plaja de la Turnul de Televiziune și Plaja „Vacanța”, la confluența Siretului cu Dunărea. Mai era și o plajă pe malul Lacului Brateș, cândva o plajă cochetă, cu pietre, ca la Eforie Sud. Plajele „Cocuța” și „Vacanța” au fost desființate. Plaja „Brateș” a fost concesionată de Primăria Galați în 1997 și, cum nu s-a mai investit de mult în modernizare sau schimbarea nisipului, gălățenii și-au pierdut interesul pentru aceasta.

În administrarea primăriei ar mai fi și plaja de la Lacul Vânători, fostul „lac al partidului”, dar, cum acesta e plin de mâl și se poate face plajă doar printre buruienile crescute pe mal, nici vorbă de nisip, din lipsă de clienți baza de agrement a fost închisă. Plaja „Dunărea”, amenajată pe locul fostei plaje de la Turnul de Televiziune, a fost închisă de DSP Galați pentru că administrația locală nu asigurase o instalație de dezinfectare a apei, dar în sfârșit a venit un investitor care să se ocupe de asta. 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă